„Sunt bineveniți acești tineri, aceste mii de oameni la Băile Tușnad”: președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba

Foto: Trafic Ranking

În fiecare an, în luna iulie, la Băile Tușnad au  loc lucrările Universității de Vară ”Tusvanyos”. Cu această ocazie, mii de tineri maghiari din Transilvania dar și din Ungaria participă la dezbateri economice, sociale, politice, etc, dar și la programe de muzică și dans care se produc în fiecare seară. Evenimentul are loc în perioada 18-23 iulie. Unul dintre cei interesați direct pentru ca lucrurile să meargă bine la această tabără de vară, este chiar președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, pe care l-am invitat să  răspundă la câteva întrebări, pentru Transparent News.ro:

Ce ne puteti spune despre acest eveniment? Cum se implică CJ Harghita în buna desfășurare a taberei?

  • Noi finanțăm două activități culturale de acolo. Asta pot să vă spun. În rest este binevenită în județul nostru pentru că este o acțiune unde vin mii de persoane și în cursul acelei săptămâni, atenția presei și a publicului este pe această direcție, spre noi, spre Băile Tușnad, pentru că acolo vin foarte mulți oameni din mai multe țări, care își prezintă opinia pe diferite teme, care de multe ori ne ajută și pe noi. Cred că Băile Tușnad, acum, este pe harta mondială, a acelor localități unde se desfășoară niște evenimente importante. Noi încercăm în cadrul acelei săptămâni să prezentăm județul , să prezentăm posibilitățile de investiție, facem lobby ca să primim finanțare pentru proiecte. Noi folosim ca și Consiliul Județean aceste evenimente în interesul județului. Sunt bineveniți acești tineri, aceste mii de oameni. Știu din partea mai multor colegi, președinți de județe, care ar dori să vină și ei, dar pe un perimetru de 50 km deja nu mai este loc de cazare. Deci, pentru județul Harghita este un eveniment foarte important.

Dumneavoastră ați fost invitat?

  • Eu pe data de 19 iulie, am fost invitat să țin o prelegere împreună cu dl Tamas Sandor, președintele CJ Covasna, și Peter Ferenc, președintele CJ Mureș.

Pe ce temă o să aveți dezbaterea?

  • Tematica este folosirea limbii materne în administrația publică locală.

Din străinătate, din Ungaria și din celelalte țări unde sunt comunități de maghiari, vor veni?

  • Nu prea știu, dar sigur va veni premierul Ungariei, Viktor Orban și vicepremierul Semjen Zsolt. Deja au confirmat sosirea la eveniment… cred că vor veni la deschidere. Dar sigur vor veni mai mulți.

Vor fi organizate și discuții cu participanți români?

  • Cred ca da… noi nu am participat la elaborarea programului. Așa cum am spus, noi, Consiliul Județean, susținem doar două activități de cultură și de tineret.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *