Meteorologii avertizează: ploi torențiale, furtuni și inundații în jumătate din țară

Foto: Ziare Live

Foto: Ziare Live

Din cauza copacilor căzuți datorită ploilor torențiale și a vântului puternic, ce s-au abătut în mai multe județe ale țării, au fost blocate mai multe drumuri, traficul feroviar a fost îngreunat și chiar întrerupt în unele zone, mai multe case au fost avariate sau luate de ape. În județul Harghita, traficul rutier este întrerupt pe DN13A Odorheiu Secuiesc – Miercurea-Ciuc, în zona localităţii Satu Mare, dar şi pe DN12 Gheorgheni — Miercurea-Ciuc, în zona Voşlobeni. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, cele mai multe probleme au fost semnalate la Odorheiu Secuiesc, unde un copac a căzut pe un bloc, iar Muzeul ”Haáz Rezső” şi mai multe gospodării au fost inundate. În curtea Spitalului Municipal Odorheiul Secuiesc chiar și personalul sanitar împreună cu angajați ai Primăriei lucrează la îndepărtarea copacilor doborâți de furtună.

Încă de miercuri dimineață, traficul feroviar a fost oprit , pe magistrala 400, în apropierea staţiei Mădăraş-Ciuc, la kilometrul 109+800, judeţul Harghita, din cauza unui copac doborât de vânt pe firul de contact.

În Târgu-Jiu mai multe străzi au fost inundate după o ploaie torențială. Mai multe echipaje ale ISU au intervenit pentru eliberarea canalizării stradale deoarece apa îngreunează traficul rutier.Cea mai afectată din cauza apei acumulate este zona Debarcader unde există pericolul de inundare a subsolurilor și a clădirilor din apropiere. Deja pe strada Bicaz apa a ajuns până la jumătatea autoturismelor.

Purtătorul de cuvant al ISU ”Unirea” Alba, a dat un comunicat în care spune că opt case au fost avariate, iar trei anexe gospodărești și un autoturism au fost distruse după ce un torent s-a revărsat din matcă în urma colmatării unui podeț de pe raza localității Dobra, comuna Șugag, din Munții Sebeșului. Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Șugag a intervenit cu 35 de persoane, un buldoexcavator, o autobasculantă și cu mijloace de primă intervenție pentru îndepărtarea materialului aluvionar depus în urma inundației. În continuare se acționează pentru decolmatare și pentru evacuarea materialului aluvionar depus în perimetrul gospodăriilor afectate.

Meteorologii au anunțat că în judeţul Alba se vor semnala, până joi, la ora 10.00, averse de ploaie ce vor depăşi local 25-30 l/mp, grindină de dimensiuni mici frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce izolat pot lua aspect de vijelie.

De miercuri de la prânz, până joi seară, în majoritatea zonelor țării vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Fenomenele vor apărea îndeosebi în nordul, estul și centrul țării, precum și în zona montană, iar în noaptea de miercuri spre joi mai ales în regiunile vestice. 

Pe parcursul zilei de joi, instabilitatea atmosferica va fi mai accentuată în nordul, centrul și estul țării. Judeţul Gorj este sub informare de instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic până joi la ora 23.00. Meteorologii susţin că pot să cadă precipaţii de până la 45 l/mp. Totodată, în judeţele Gorj, Olt, Dolj şi Vâlcea se vor semnala, până joi la ora 10.20, frecvente descărcări electrice, averse ce vor depăşi 20-25 l/mp, grindină de mici dimensiuni şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Meteorologii au emis atenţionări cod galben de ploi şi furtuni şi pentru judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, în vigoare tot până joi la ora 10.30. Aici se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni şi averse ce vor depăşi local 20 – 25 l/mp. În judeţele respective, vor avea loc intensificări ale vântului ce izolat pot lua aspect de vijelie cu viteze de peste 90 km/h.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *