Militarii americani s-au ”pictat” în fața sutelor de copii și adulți adunați în centrul orașului Ploiești

Foto: Agerpres

În perioada 11-20 iulie, exercițiul condus de Forțele Terestre al SUA (USAREUR) are loc cel mai mare exerciţiu militar multinațional desfăşurat în regiunea ţării noastre, la acesta urmând să participe 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere. Programul Saber Guardian 2017 se desfăşoară în peste 20 de poligoane şi raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagră. Printre locaţii se numără Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNII) “Getica” Cincu, Borduşani, Mihail Kogălniceanu, Vâlcea, Capu Midia sau Câmpia Turzii. Din 2013, este găzduit, până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina, dar acesta de acum este de cea mai mare amploare.

“SG17 va începe cu activităţi de relaţionare ale militarilor români şi americani cu autorităţile şi comunităţile locale, în perioada 11-20 iulie, în garnizoane aflate pe itinerariile de deplasare către poligoanele şi raioanele de dislocare. Ei fac parte din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii şi din Brigăzile Multinaţională Sud-Est din Craiova şi 2 Vânători de Munte din Braşov. Militarii vor organiza expoziţii de tehnică sau ceremonii militare în localităţile Arad şi Sinaia (11 iulie), Ploieşti (12 iulie), Sibiu (13 iulie) şi Râmnicu Vâlcea şi Slobozia (14 iulie)”, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

Astăzi, sute de persoane au venit în centrul municipiului Ploiești pentru a participa la demonstrațiile militarilor americani, dar și pentru a vedea pe ”viu” exponente din tehnica militară română și americană.

Ploieștiul este un oraș frumos, foarte primitor și ne bucurăm foarte mult să fim aici. Suntem aici ca să susținem programul Saber Guardian 2017, care este un exercițiu militar ce implică 25.000 de soldați din 23 de țări, într-o cooperare militară amplă. Trecând prin Ungaria, România, Bulgaria, am lucrat cu partenerii noștri europeni pentru a îmbunătăți modul în care conlucrăm pentru a ne asigura că susținem o apărare puternică a Europei”, a declarat cpt. Ryan Nelson.

Pe lângă curiozitățile copiilor prezenți de a intra în mașinile militare și se a pune mâna pe diferite arme, civilii au avut parte și de o surpriză din partea militarilor. Aceștia și-au ”pictat” fețele pentru a arăta tehnica de camuflaj specific. Dar cea mai mare atracție a copiilor au fost mitralierele, poate,  pentru că militarii au dat voie celor prezenți să pună mâna pe aceste arme tentante care le-a aprins imaginația.

“Este vorba despre o expunere statică de tehnică militară mixtă româno-americană, care are loc în cadrul Marșului Cavaleriei, ce se execută în cadrul exercițiului Saber Guardian de către forțe armate americane.  Această expunere dorește să reflecte buna cooperare dintre forțele armate americane și forțele aliate printre care ne aflăm și noi”, a declarat locotenent Cristina Șaramet, ofițer relații publice din cadrul Bazei 2 logistică Valahia.
Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *