USR își caută aliați în Ungaria

Ziare Live

Foto: Ziare Live

O delegație a parlamentarilor USR s-a deplasat zilele trecute la Budapesta, unde s-a întâlnit cu lideri ai ”Momentum”, un partid nou înființat. Motivul întâlnirii reprezentanților celor două partide a fost semnarea unui acord de colaborare.

”Momentum” a intrat în politica ungară ca o mișcare civico-europeană, a cărei țintă a fost contracararea intențiilor ”FIDESZ”, care este partidul de guvernământ condus de premierul Viktor Orban, ca Ungaria să între în cursa candidaturii organizării Jocurilor Olimpice în 2024. Pentru aceasta, un grup de militanți tineri au dus în primăvara acestui an, o campanie scurta dar susținută, străngând 266 000 de semnături împotriva candidaturii. Mânați de succesul obținut, liderii ”Momentum” au hotărât să se transforme în partid politic și și-au fixat drept target, intrarea partidului în parlamentul maghiar în 2018 când vor fi alegerile parlamentare. Partidul nou înființat încă nu s-a poziționat pe eșicherul politic ungar, liderul său, , Andras Fekete-Gyor (28 de ani),  afirmând că: ”Stânga și dreapta nu au fost capabile decât să divizeze țara”, criticând apropierea lui Viktor Orban de Moscova.

Intențiile ”Momentum” sunt de a coopera cu toate statele europene pe probleme sociale, având o viziune liberală privind economia, fiind pro-globalizare. ” , Momentum s-a pronunţat pentru o mai bună cooperare cu celelalte state ale Uniunii Europene, în timp ce Viktor Orban se remarcă prin frecventele sale confruntări cu partenerii din UE, în special în problema migranţilor”, a mai spus liderul noii formațiuni politice.

Considerând că au viziuni liberale și pro-europene în comun, USR din România, a bătut palma cu ”Momentum” din Ungaria pentru un program de colaborare ”european”. Întors în țară, deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris pe Facebook: ”Am fost ieri într-o scurtă vizită la Budapesta. Mii de panouri publicitare – pe autostradă, pe imobile, în stațiile de autobuz – cu chipul lui Soros și mesajul «Nu-l lăsa pe Soros să râdă la urmă». Toată campania este explicit plătită de guvernul maghiar. Concluzia: PSD plagiază chiar și la propagandă. PSD se radicalizează”,

Reprezentanții USR au acuzat PSD că a importat în România propaganda Budapestei împotriva lui George Soros.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *