Politica, o mare… ”doamnă”

Foto: Octav Pelin, World Press

Foto: Octav Pelin, World Press

După ce premierul Ungariei a declarat luna trecută că Miklos Hothy a fost un ”om de stat excepțional”, Israelul a dezaprobat declarația lui Viktor Orban, luând atitudine și considerând aceasta ca un afront adus evreilor. Horthy a fost unul dintre cei mai controversați conducători de stat din al Doilea Război Mondial, căruia i se impută faptul că, în contextul alianței cu Adolf Hitler și a promovării legislației anti-evreiești, în perioada anilor 1920-1944, aproximativ 500 de mii de evrei unguri au fost exterminați sau deportați, în perioada Holocaustului. La scurt timp după această declarație, Viktor Orban a dat explicații în direcția Israelului, în care a afirmat că promovează toleranța zero fată de antisemitism, sugerând că amiralul Horthy nu a făcut bine din acest punct de vedere, dar că a făcut și unele lucruri bune pentru Ungaria. Explicația a fost repede acceptată de guvernul israelian, cu toate că este cunoscută poziția fermă și promptă a Israelului față de antisemitismul și amenințările la adresa evreilor din întreaga lume.

De asemenea, campania anti-Soros, pornită de guvernul ungar, nu a lăsat indiferente organizațiile evreiești din Ungaria, care au afirmat că aceasta “amintește de posterele naziste din timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a sprijinit campania în care Soros era prezentat ca un inamic al statului. “Să nu-l lăsăm pe Soros să fie cel care râde la urmă” — acesta este textul întâlnit pe panouri alături de imaginea lui George Soros.

Soros, evreu născut în Ungaria, dar naționalizat în SUA, a finanțat grupuri pro-democrație și pentru drepturile omului, a fost luat drept țintă în mod repetat de guvernul de dreapta al Ungariei, în special în legătură cu sprijinul său pentru o politică mai deschisă privind imigrația.

Cea mai vocală organizație evreiască din Ungaria a fost Human Rights Watch, care a emis declarație privind asemănarea propagandei lui Orban cu posterele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. Nici ambasadorul Israelului din Ungaria nu a stat prea mult pe gânduri emițând un comunicat referitor la campania anti-Soros, din care reieșea că “evocă amintiri triste și, în același timp, propagă ura și teama”, cu referire aparentă la rolul Ungariei în deportarea a 500.000 de evrei în timpul Holocaustului.

Dar, la doar câteva ore după acest comunicat, Ministerul de Externe al Israelului a emis un alt comunicat în care îl denunță pe miliardarul american George Soros: “În niciun caz comunicatul (ambasadorului) nu a fost destinat să de-legitimeze criticile la adresa lui George Soros, care subminează continuu guvernele alese în mod democratic ale Israelului”. De asemenea, purtătorul de cuvânt al ministerului, Emmanuel Nahshon, a afirmat că Soros finanțează organizații “care defăimează statul Israel și caută să îi nege dreptul la apărare”.

Este cel puțin neobișnuit, dacă nu chiar ciudată poziția Israelului, de a emite un comunicat de ”clarificare” a comentariilor unuia dintre ambasadorii săi.

Și toate acestea s-au petrecut în vecinătatea unui alt eveniment, și anume, prim-ministrul evreu Benjamin Netanyahu și-a anunțat vizita în Budapesta.

Asemenea Ungariei, Israelul a adoptat o legislație ce urmărește să limiteze influența organizațiilor nonguvernamentale, care primesc o mare parte din finanțare din străinătate.
Legăturile puternice dintre Netanyahu și Orban au stârnit nedumerire în Uniunea Europeană, unde Orban este văzut ca un rebel care se opune principiilor liberale. Partidul său a redus libertatea presei și a boicotat eforturile UE de a combate criza migranților, iar multe dintre campaniile autorităților ungare au fost acuzate de antisemitism ascuns și de refuz de asumare a vinei pentru suferințele și moartea evreilor maghiari, în al Doilea Război Mondial – vezi ridicarea la Budapesta, în 2014, a statuii “Victimelor Ocupației Germane”,  reabilitarea unor scriitori partizani fascismului și nazismului – printre care Nyiro Jozsef, planuri pentru edificarea statuii unui ministru ungar acuzat de crime împotriva evreilor – Balint Homan -, sau decorarea jurnalistului Bayer Zsolt (Magyar Hirlap), fost purtător de cuvânt al Fidesz, cunoscut pentru pozițiile sale antisemite, rasiste, anti-stângiști și anti-liberali.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *