Manifestările culturale turcești de la Cluj-Napoca nasc controverse

Foto: Mediafax

Foto: Mediafax

În perioada 14-16 iulie a avut loc pe platoul din fața Sălii Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca, ”Festivalului Turcesc – Descoperiţi cultura şi bucătăria turcească”.  În cererea de aprobare  depusă la Primăria Cluj, organizatorii festivalului au susţinut că evenimentul este “unic” în România şi aduce muzică, dansuri şi tradiţii, reprezentaţii artistice şi standuri cu costume, obiecte şi mâncăruri tradiţionale turceşti.  Organizatorii,  Fundaţia Lumina, Fundaţia Tuna, Şcoala Internaţională Spectrum, nu au spus nici un cuvânt despre ce aveau să facă în timpul evenimentului, paralel cu obiectivele înaintate comisiei de analiză a cererii. Publicația  “Zaman – România” a fost distribuită gratuit, vizitatorilor care cumpărau produse turceşti în cadrul festivalului. Publicaţia conţine pe prima pagină un interviu acordat “The Washington Post” de către clericul Fethullah Gulen cu titlul “Turcia pe care nu o mai recunosc”, articole despre Gulen şi misiunea sa, despre mişcarea socială “Hizmet” a clericului turc, precum şi o serie de articole care denunţă tortura în masă din Turcia, abuzurile săvârşite de autorităţile turce după puciul eşuat de anul trecut şi texte critice la adresa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Potrivit unui comunicat al Primăriei Cluj-Napoca transmis, duminică, instituţia respinge orice implicare sau susţinere a activităţilor de distribuire de publicaţii cu caracter politic.

Primăria Cluj-Napoca a aplicat, o sancţiune contravenţională de 1.000 de lei organizatorilor pentru nerespectarea scopului manifestării aprobate şi a solicitat acestora să înceteze distribuirea ziarului.

“Primăria Cluj-Napoca a solicitat organizatorilor Festivalului Turcesc – Descoperiţi cultura şi bucătăria turcească de la Sala Sporturilor să înceteze distribuirea ziarului Zaman şi le-a aplicat o sancţiune contravenţională pentru nerespectarea scopului manifestării aprobate. De asemenea, li s-a solicitat să desfăşoare manifestaţia conform solicitării şi scopului aprobat. Primăria respinge orice implicare sau susţinere a activităţilor de distribuire de publicaţii cu caracter politic de către organizatorii Festivalului şi le-a solicitat acestora păstrarea caracterului multicultural al manifestării aprobate”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *