Una dintre cauzele cancerului de sân la femei este folosirea vopselurilor de păr de nuanțe închise

Foto: Vissionbuy.ro

Foto: Vissionbuy.ro

Un raport eliberat anul trecut de către Institutul American Center for Disease Control and Prevention și publicat în prestigioasa revistă “Carcinogenesis,”  arată că riscul de cancer mamar este mai mare pentru femeile afro-americane și caucaziene care folosesc tratamente chimice de îndreptare a părului sau vopseluri pe nuanțe închise. Cercetarea a fost efectuată între anii 2002 – 2008 pe un grup de 4 285 de femei adulte din New York și New Jersey diagnosticate cu cancer de sân, dar și pe femei fără antecedente medicale legate de apariția cancerului.

“Folosirea vopselelor și tratamentelor chimice de păr ar trebui să ridice un semnal de alarmă în rândul femeilor. Ar trebui, de asemenea, să adoptam un stil de viață moderat și să încercăm să alegem metode naturiste pentru înfrumusețare. Doar pentru că astfel de produse chimice există pe piață nu înseamnă că nu pot prezenta un pericol pentru sănătatea noastră,” declaraă medicul epidemiolog Tamarra James-Todd, cercetatoare în cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston.

Raportul arată prezența unei creșteri semnificative a riscului declanșării cancerului de sân în rândul femeilor afro-americane ce utilizau vopseluri de păr în nuațe închise și în rândul celor caucaziene ce obișnuiau să utilizeze tratamente chimice pentru îndreptarea părului.

În rândul celor dintâi riscul de apariție a cancerului mamar a fost de 51%, în timp ce în rândul celor din urmî riscul s-a ridicat până la 74%, prin comparație cu femeile ce nu obișnuiau să utilizeze astfel de produse cosmetice pentru păr.

Riscul de a suferi de cancer la sân a fost cu mult mai mare pentru femeile caucaziene ce obișnuiau să își vopsească părul și în același timp să utilizeze și produse chimice de îndreptare a părului.

Asocierea acestor produse cu apariția cancerului mamar a surprins autoarea principală a studiului, Adana Llanos, medic epidemiolog în cadrul Rutgers School of Public Health din Piscataway, New Jersey, ce încurajează femeile să renunțe la utilizarea acestor produse.

Dacă în  alte studii efectuate în trecut pe această temă am aflat faptul că vopselele de nuanță închisă cresc de până la patru ori riscul apariției limfomului non-Hodgkin și a mielomului multiplu, alți oameni de știință au asociat în cadrul studiilor de specialitate utilizarea coloranților închiși la culoare cu riscul crescut de cancer al vezicii urinare.

Elena Jula

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *