Rechizite școlare în valoare de 6,75 milioane de euro vor fi acordate copiilor dezavantajați în anul școlar 2017/2018

Foto: Acasa.ro

Foto: Acasa.ro

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD) are o alocare totală de peste 518 milioane euro și are în vedere reducerea sărăciei extreme prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare și mâncare preparată), de materialele școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate. În cadrul acestui program există posibilitatea ca inspectoratele școlare  să solicite prin ministerul Educației, fonduri nerambursabile venite de la UE prin care să ajute copii săraci.

România are o rată scăzută de frecvență școlară în ciclul primar și secundar. Neînscrierea la școală este de 1,5-2% în cazul copiilor de 8 ani și crește până la 5-6% în cazul copiilor de 10 ani. Principala cauză a abandonului școlar este cea economică. Ministerul Educației Naționale estimează că doar 32% dintre copiii de etnie romă sunt înscriși la grădiniță, față de media națională de 77%, lucru cauzat în mare parte de lipsa hainelor potrivite, precum și a rechizitelor și a gustării zilnice. În România, 19% din populația angajată trăiește sub pragul riscului de sărăcie, comparativ cu 9,1% în UE 28 (Eurostat). Acest tip de sărăcie depinde de numărul de copii, de existența unui singur părinte prost plătit sau a unui cuplu cu copii în care doar o persoana este angajată, de regulă pe un salariu mic’, mentionează într-un comunicat  apărut  pe fonduri-ue.ro, ghidul publicat de autorități, justificând astfel importanța acestei acțiuni.

”Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (AM POAD), din cadrul MDRAPFE, lansează în consultare publică Ghidul Solicitantului ”Precaritate materială de bază: lipsa materialelor școlare”, pentru un proiect în valoare de 6,75 milioane euro prin care vor fi acordate rechizite școlare copiilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, la începutul anului școlar 2017/2018. În cadrul apelului de proiecte aferent acestui ghid, care va fi deschis în sistemul informatic MySMIS2014 la începutul lunii august, solicitantul eligibil este Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu inspectoratele școlare din întreaga țară”, se  mai arată în comunicatul  AMPOAD.

Propunerile sau observațiile se pot transmite până la data de 4 august 2017.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *