Meteorologii avertizeaza: ”Aversele vor avea caracter torențial și căderi de grindină”

Foto: Opinia Timisoarei

Foto: Opinia Timisoarei

Instabilitatea atmosferică dim ultimele zile a provocat adevărate dezastre în unele zone ale țării noastre. În București, potrivit informațiilor ISU, datorită vântului puternic, treizeci și trei de copaci au fost smulși și aruncați peste carosabil sau peste mașinile aflate în parcare avariind 13 autoturisme.

La Tulcea, o ploaie torențială care a durat aproximativ 30 de minute a făcut ca pe străzi apa să depășească 50 de cm. Un copil care a fost prins de puhoaiele dezlănțuite a fost salvat în ultimul moment de la o reală tragedie. În multe maşini parcate, apa a intrat înăuntru, chiar până la geamuri. Problema inundațiilor nu este nouă în oraș sistemul de canalizare nu este suficient de performant ca să poată prelua cantități mari de apă.

Un alt copil a fost salvat în Munții Buzăului. Doi tineri şi copilul lor de 5 luni, au fost surpinşi de o ploaie torenţială şi grindină pe un drum forestier din Munţii Buzăului. Şuvoaiele de aluviuni scurse de pe versanţi aproape că le-au luat maşina pe sus. Jandarmii au ajuns greu la ei dar au reuşit să-i salveze. După 40 de minute de ploaie continuă, satele Terca şi Ploştina au rămas izolate. O viitură pe râul Slănic a afectat două şosele din zonă. Două podeţe au fost avariate de ape şi un drum judeţean s-a surpat pe o porţiune de 3 metri. Zeci de animale au fost luate de șuvoaiele învolburate ale apelor care au ieșit din matcă. Toate anexele construite pe malul stâng al râului au fost spulberate cu tot cu animale. Cele 300 de familii din cele două localități așteaptă îngroziți ca vremea să se mai potolească. Totuși prognoza meteo arată că la noapte s-ar putea produce o nouă viitură.

Bucățile mari de gheață au spart geamurile mai multor mașini prinse în trafic pe drumurile județului Dâmbovița, din cauza grindinei și a ploii abundente traficul a fost oprit pentru câteva ore.

Cartierul Cumpătu din Sinaia a fost izolat mai bine de oră, în urma unei ploi torenţiale, după ce singura cale de acces a fost blocată de şuvoaiele şi aluviunile de pe versanţi. Două autoturisme au rămas blocate în apă. Pe DN1 s-a circulat foarte greu între Azuga şi Sinaia din cauza aluviunilor care au blocat parţial traficul. 20 de minute nicio maşină nu s-a mişcat pe sensul de urcare spre munte.
Între km 129 şi km 138, pe DN 1A (localităţile Cheia şi Mâneciu) circulaţia rutieră a fost închisă după ce torenţii cauzaţi de ploile recente au adus pe partea carosabilă, în mai multe zone, o mare cantitate de aluviuni, se arată într-un comunicat de presă al CNAIR. Sectorul cel mai afectat este cuprins între km 133+250 şi km 133+400, unde toată partea carosabilă este ocupată de aluviuni ce au o înălţime mai mare de 2 m. Acolo se află angajaţi ai DRDP Bucureşti şi lucrători ai Poliţiei Rutiere, care fac eforturi pentru redeschiderea acestui sector de drum până la ora 20.00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 24 iulie, ora 20:00 — 26 iulie, ora 3:00, în toate zonele de munte, precum și în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Moldovei și vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și căderi de grindină.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20 — 25 l/mp și punctiform 50 — 60 l/m

Meteorologii precizează că astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile estice și sud-estice, dar pe spații mai restrânse, îndeosebi în a doua parte a zilei de marți (25 iulie) și în prima parte a nopții de marți spre miercuri (25/26 iulie).

În cursul zilei de marți, 25 iulie, în sudul și estul Munteniei, vestul Dobrogei, sudul și centrul Moldovei, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 35 de grade.

În alte zone oamenii sunt afectați de ploi şi furtuni violente. Veştile meteorologilor nu sunt tocmai bune.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *