Măcar autoritățile italiene să-i mai apere pe români, că din partea României nicio speranță

Foto: Activ News

Foto: Activ News

Sărăcia din țată i-a determinat pe aproximativ 4 milioane de români să apuce drumul pribegiei prin Europa. Pentru foarte mulți dintre români munca în tările Europei de Vest înseamnă pur și simplu sclavie.

Poliția italiană a arestat 10 persoane după un raid la ferme din toată țara suspectate că foloseau sclavi, inclusiv români.

10 persoane au fost arestate în cadrul unei operațiuni anti-sclavie care a durat o lună și a vizat 75 de ferme din nordul, centrul și sudul Italiei. în Ragusa (sud-estul Sicilie) Poliția a arestat trei proprietari de ferme care exploatau peste 120 de lucrători agricoli. 17 dintre aceștia erau români – între care 12 femei -, 41 din state din Africa Centrală, 11 albanezi, 27 italieni iar restul, din Asia

Preotul Beniamino are parohia în cartierul Forcone din Vittoria. Mărturisește că s-a săturat să audă spunându-i-se «cine te pune să o faci», să audă că «româncele și-o caută».”

El a povestit jurnaliștilor italieni despre „petrecerile agricole”. „Printre folii din plastic și deșeuri toxice au apărut neliniștitoare discoteci românești în plin câmp”, scrie L’Espresso. „Imaginile arată femei seminude și DJ improvizați care vin din Est. Apoi sunt petrecerile patronilor locali. «Se reunesc mai multe persoane, se mânâncă, se bea, se face sex», explică Beniamino. «Femeia căreia îi vine rândul trebuie să se prefacă că totul este în regulă. Multe românce sunt lucrătoare cu situații dificile în spate, deseori trebuie să-și întrețină copiii, în Italia sau în România. Însă promisiunea a zece euro în plus devine o umilință».

Ex premierul Sorin Grindeanu a dispus,în primăvară, efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană, Rezultatul a fost zero! Așa cum suntem obișnuiți, totul a fost doar o ”excursie” oficială pe banii statului român.

Hebdomadarul britanic The Observer a publicat o investigație conform căreia dintre cele 5.000 de românce care lucrează sezonier la fermele din provincia italiană Ragusa, situată în Sicilia, majoritatea trăiesc în sclavie.

La una dintre fermele din Ragusa, oamenii erau puși să muncească la culesul roșiilor în schimburi de 12 ore, fiind plătiți cu doar 2,5 euro pe oră. Polițiștii au fost îngroziți și de condițiile mizere de cazare – fermierii îi țineau în magazii insalubre cu acoperișuri din folii de plastic, unde colcăie șobolanii, iar apa se păstrează în bidoane de plastic.

Anul trecut, Italia a adoptat o lege care prevede pedepse marite, mergând până la 6 ani de închisoare pentru traficanții de persoane și pentru angajatorii care folosesc munca acestora.

Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *