Cine plătește CAS și CASS? Rămâne cum s-a stabilit…

Atât în guvernarea Grindeanu , cât și în acum când Mihai Tudose este la cârma Executivului, problema plății contribuțiilor la sănătate și pensii este unul dintre cele mai controversate subiecte. De la o zi la alta românii sunt năuciți cu informații ”definitive” care se schimbă precum vremea capricioasă. La începutul acestei săptămâni, președintele PSD Liviu Dragnea, afirma: „Nu se pune problema ca vreun cetăţean român angajat undeva să meargă singur să-şi plătească singur contribuţia CAS şi CASS. Tot angajatorul, tot firma va face aceste plăţi. Da, le vom face în contul angajatului, adică angajatul va avea o contribuţie la sănătate şi o contribuie la pensie mai mare, dar nu el va face acest ordin de plată, ci tot firma. Pentru că au apărut informaţii că vor merge oamenii la ANAF. Nu este adevărat. (…) Plăteşte firma contribuţia în contul angajatului, pentru că se vorbea că se mută în sarcina angajatului. Acum, contribuţia pentru fondul de pensii şi pentru sănătate au nişte valori. Ele vor fi mai mari. Asta înseamnă că în contul fiecăruia dintre noi atât la pensii, cât şi la sănătate vor fi sume mai mari pe care le va plăti efectiv firma, dar în contul nostru, pentru noi. Contribuţia la pensii va merge până la 25% şi la sănătate – la 10%.

Vineri, Ministerul Finanţelor a anunţat că, de la 1 ianuarie 2018, contribuțiile sunt în sarcina angajaţilor, dar de plată se ocupă tot angajatorii. ” Nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, a anunțat Ministerul Finanțelor

Conform tot Ministerului de Finanţe, tot de anul viitor, impozitul pe venit scade de la 16 la 10 la sută, iar angajatul nu va pierde niciun ban, chiar dacă sunt modificate cotele de impozit.

Între timp, analiştii şi reprezentanţii sindicatelor trag semnale de alarmă: salariile vor scădea şi multe firme vor da faliment.

Din această bulibășeală, românii buni de plată nu mai înțeleg nimic, ba, mai mult pot avea și efecte negative asupra mediului economic.

Și ca să ne ”lămurim” definitiv, premierul Mihai Tudose trebuie să-i dăm crezare premierului Mihai Tudose: “Domnule, până una-alta, eu sunt prim-ministru și eu dispun, da? Cât sunt eu prim-ministru, rămâne cum am stabilit ieri. Taxele de genul CAS, CASS vor rămâne pe modelul actual, vor fi plătite de angajator. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă astfel riscăm”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *