”Pensiile militarilor nu se vor mai actualiza în funcție de măririle salariale ale cadrelor active”, a declarat ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu

Reacțiile dure din partea reprezentantului sindicatelor polițiștilor, Dumitru Coarnă,  la adresa ministrului MAI, Carmen Dan, pe motivul modificării actualei legi a pensiilor militare, care a stârnit un val de nemulțumiri în rândul angajaților MAI. Rezultatul este un val de cereri de pensionare. Referitor la aceasta ministrul MapN, Adrian Țuțuianu a ținut să precizeze:

“În situația modificării actualei legi a pensiilor militare, suntem de părere că trebuie păstrat același algoritm de calcul al pensiilor. Lucrul acesta este convenit și cu prim-ministrul Mihai Tudose, este convenit și cu doamna Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, convenit și la nivel politic cu președintele PSD, Liviu Dragnea. Considerăm că valoarea pensiei nu trebuie să depășească 100% din baza de calcul și nu vom afecta în niciun fel pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală

Olguța Vasilescu spune că mulți militari ies la pensie la 40 de ani și primesc chiar și 120% din salariu și acest lucru trebuie reglementat pentru că altfel bugetul nu poate asigura asemenea pensii. Potrivit ministrului Apărării primele o sută de pensii din MApN sunt cuprinse între 15 mii și 35 de mii de lei, iar cei mai multi bani intra în conturile foștilor magistrați militari. În consecință, angajații din armată care vor să se pensioneze pe actuala legislație o pot face până în toamnă.

Se pregătește un act normativ cu care o să se intre în ședința de guvern de miercuri (…) Nu se diminuează drepturile deja câștigate. Așa cum noi am anunțat, eu zic să renunțăm ala tema ipocriziei. Este momentul ca atunci când spunem că în sistem avem deficit de 20 de mii de oameni, care crește pentru că este aceasta posibilitate și oamenii ies din sistem la 45 de ani, cred ca este normal să facem ceva să îndreptăm aceste lucruri. Asta se va întâmpla de fapt. Faptul că s-a anunțat un termen de 15 septembrie nu înseamna că există nici cea mai mică intenție de a elabora un act normativ care să își producă efectele peste noapte. Toți cei care îndeplinesc condițiile pe actuala lege vor putea să opteze într-o luna și jumătate dacă ies sau rămân în sistem, a explicat Carmen Dan, ministrul MAI.

Ministrul de Interne a mai declarat că avem un deficit foarte mare în MAI și trebuie să luam toate măsurile necesare. Sunt soluții pentru ca în perioada următoare să aducem în sistem în jur de 4000 de angajați și să intervenim cât se poate de concret pentru dotarea cu echipamente de intervenție în primul rând a polițiștilor de ordine publică.

Pensiile militarilor nu se vor mai actualiza în funcție de măririle salariale a cadrelor active. Modificarea va intra în vigoare din luna septembrie printr-o ordonanță de urgență ce ar putea fi adoptată chiar săptămâna aceasta, potrivit ministrului Muncii.

George Ifrim

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *