Cartea Verde mai greu de obținut

Foto: Adevarul

Foto: Adevarul

Preşedintele Donald Trump a prezentat o propunere prin care devine mult mai dificilă obţinerea rezidenţei şi a permisului de lucru. Măsura vine ca urmare a numărului mare de imigranți care vin anual în SUA. Președintele SUA, Donald Trump, consideră că prin limitarea dreptului de obținere a Cărții Verzi, Statele Unite vor da prioritate imigranţilor cu calificare profesională înaltă, printr-un sistem bazat pe merite, similar celor din Canada şi Australia. Cartea Verde este o viză de rezidenţă permanentă în S.U.A. Ea oferă dreptul legal de a munci şi trăi permanent în S.U.A. Deţinătorii Cărţii Verzi beneficiază de asistenţă medicală, acces la învăţământ şi alte avantaje. Dacă obținerea Cărții Verzi, se poate solicita ulterior obţinerea cetăţeniei americane. Cartea Verde nu afectează cetăţenia solicitantului.

“Noua legislaţie pune capăt migraţiei în lanţ şi înlocuieşte sistemul de joasă calificare cu un nou sistem, pe bază de puncte pentru obţinerea cărţii verzi. Acest sistem pe baza de competiţie îi va favoriza pe solicitanţii care vorbesc engleză, se pot susţine financiar, pe ei şi pe familiile lor, şi care demonstrează că prin calificările lor vor contribui la creşterea noastră economică”, și-a motiovat propunerea, Donald Trump.

Prin înăsprirea noilor reguli de obținere a Cărții Verzi, numărul rudelor pe care un imigrant legal le poate aduce în Statele Unite va fi mai redus. Asta pentru că jumătate din gospodăriile imigranţilor legali primesc ajutoare sociale, în timp ce procentul gospodăriilor americane care beneficiază de asemenea subvenţii este de doar 30 la sută. Fiind mai puţini imigranţi cu drept de lucru, americanii, în special cei fără calificare înaltă, vor avea posibilitatea să îşi găsească serviciu mai uşor. În 2015, peste un milion de imigranţi legali au obţinut rezidenţă permanentă în Statele Unite.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *