Rusia a interzis importul de carne de porc din România

Reprezentanţii Serviciului Federal Veterinar şi de Supraveghere Fitosanitară (Rosselkhoznasor) au introdus miercuri noaptea o serie de restricţii temporare pentru livrarea de porci vii, precum şi pentru importarea de produse pe bază pe carne de porc din România, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană la Satu Mare, transmite Itar TASS.  Țara noastră a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la Satu Mare, într-o gopodărie de la periferia municipiului, iar virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală provenite din Ucraina.

“Din primele investigaţii făcute la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, precizează reprezentanţii ANSVSA.

Rosselkhoznasor  a anunțat că produsele din carne care vor ajunge la punctele de trecere a frontierei în Rusia după data de 2 august vor fi întoarse din drum indiferent de data înscrisă pe documentele veterinare însoțitoare. În plus, Rosselkhoznadzor a decis să restricționeze și tranzitul porcilor vii din România pe teritoriul Rusiei.

Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a declarat că România își menține statutul de țară liberă de pestă porcină clasică, obținut în luna mai, deoarece nu are nicio legătură cu pesta porcină africană, confirmată în gospodării din Satu Mare, care este o boală total diferită. Acesta a adăugat că se fac destul de des confuzii între cele două boli, precizând că niciuna dintre aceste boli nu generează vreun risc pentru consumatori, “nici de contact și nici de consum”.

„Oricum nu livrăm nimic spre Federaţia Rusă, de mai mulţi ani, pentru că avem acest embargo ca membri ai Uniunii Europene. Astfel de restricţii sunt doar nişte formalităţi care se transmit automat între state, dar nu au niciun efect asupra pieţei româneşti”, a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Nici Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc, nu este impresionat de restricţia Federaţiei Ruse, însă cere Guvernului o reacţie mai fermă când se ivesc astfel de situaţii.

„Noi, asociaţiile din domeniu, nu prea avem cum să reacţionăm, nu avem şanse de izbândă în astfel de conflicte. În general, legislaţia europeană se interpretează împotriva intereselor României, de aceea Guvernul ar trebui să fie mai atent. Vedeţi, că nu putem exporta porc nici în UE, deşi s-a deschis piaţa, ce să mai vorbim de Federaţia Rusă? Înainte de Revoluţie, plecau zilnic trenuri cu carne de porc din România către URSS; acum nu mai livrăm nimic”, a spus Gheorghe Caruz.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *