La Gârceni, județul Brașov, 400 de copii au făcut timp de două săptămâni, ”școală” în vacanță

Puțini știu că într-un cartier din Săcele, județul Brașov, trăiește cea mai mare comunitate de romi din România. Nu se știe cu exactitate câți țigani trăiesc în acest cartier dar la școala din zonă sunt înscriși 1.500 de copii. La ore merg doar din când în când. Săcelenii spun că acolo este o zona pe unde este riscant să treci sau chiar să rămâi cu mașina în pană. Autoritățile și edilii din Săcele știu bine situația din Gârceni, dar țiganii de aici sunt reprezintă multe voturi din patru în patru ani, la alegeri. Așa că acceptarea este una reciprocă – țiganii își fac legea lor în zonă, iar ”cei mari” fac ca legea să fie mai indulgentă sau chiar uitată. În această zonă, un grup de 40 de persoane care doresc să devină dascăli s-au unit într-o asociație numită ”Teach for România”. Aceștia, au considerat că pentru copiii de țigani din astfel de zone din țară ar trebui să facă ceva într-un program de incluziune socială. Emanuela Barbă, Marketing manager la această asociație, spunea că: ″Mulţi dintre ei nu-şi permit nici măcar apă potabilă sau electricitate, ba chiar în partea aceea este o gropa de gunoi prin care trebuie să treacă copiii în fiecare zi”. Așa că, 40 de membri ai asociației s-au decis să organizeze la Gârceni un stagiu de practică și să adune pentru două săptămâni copii din zonă pentru a face împreună acțivități educative. Au răspuns 400 de copii cu diferite vărste la invitația viitorilor dascăli. Copiii spun că sunt atraşi de aceste cursuri pentru că pe lângă învăţătură prin joc primesc şi o masă caldă, ceea ce întăreşte ideea că programul ministerului de a înfiinţa cantine în şcoli ar avea succes şi ar reduce abandonul şcolar.

De exemplu, un ”domnu învățător”, pe numele său, Lucian Ianos, actor de profesie, are ceva experiență în lucrul cu copii pentru că a jucat în multe spectacole pentru copii.  “Ei sunt aşa cum sunt şi eu, dacă eu sunt cu energia jos aşa sunt şi ei, dacă eu sunt cu energia sus vin şi ei după mine, pot să-i aduc unde vreau şi asta îi ajută în a învaţă”, spunea Lucian.

Programul inițiat de asociația ”Teach for România”, se pare că are succes și poate fi aplicat și în alte zone sărace din România. Intenția declarată a membrilor asociației este ca acești dascăli să fi repartizaţi în comunităţi foarte sărace în care nici un profesor din sistemul de stat nu vrea să ajungă.

Elena Jula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *