Descoperirea care revoluționează tehnologia mineralieră

Foto: Adevarul

Un nou instrument statistic, inspirat din lupta împotriva terorismului și care utilizează uriașe bănci de date, se poate inscrie printre cele mai importante descoperiri în domeniu, din ultimul secol. Acest instrument permite detectarea zăcămintelor de minereuri cu un grad de certitudine și precizie fără precedent.
Este prima aplicație în mineralogie a unei tehnici statistice utilizate până în prezent pentru a prevedea propagarea maladiilor infecțioase, anihilarea rețelelor teroriste, urmărirea activității pe internet și regularizarea traficului rutier.
“Intrăm într-o eră în care a explodat numărul descoperirilor ce deschid noi frontiere pentru știință, foarte interesante, cu un potențial economic uriaș”, a declarat pentru AFP Robert Hazen, cercetător la Carnegie Institution și directorul general al Deep Carbon Observatory, un program internațional de cercetări despre rolul carbonului pe Terra.
Până în prezent pe Terra se cunosc 5.200 de tipuri de minereuri care au fost descoperite in ultimele decenii. Fiecare dintre ele are o compoziție chimică și o structură atomică unică.
“Căutarea unor noi zăcăminte de minereuri este perpetuă dar, până recent, descoperirile țineau mai mult de noroc decât de estimările științifice”, a spus cercetatorul geolog Shaunna Morrison.
Până recent, oamenii de știință nu dispuneau de un instrument de modelizare și de vizualizare pentru a exploata aceste volume uriașe de date.
“Această tehnică de analiză poate să furnizeze indici vizuali experților în mineralogie pentru a le indica zonele de prospecție și ceea ce trebuie să caute”, a precizat Robert Hazen.
Pentru noul instrument statistic și-au manifestat deja interesul mai multe companii miniere și grupurile din industria petrolului.
Noua tehnică a permis “presimțirea” existenței a 145 de minereuri diferite pe bază de carbon, până acum necunoscute de către știință, și localizarea lor. “Cel puțin 1.500 de minereuri de toate felurile încă nu au fost descoperite”, a adăugat Robert Hazen.
În noul studiu, minereurile conținând cupru — extrem de reactiv față de oxigen — au fost de asemenea examinate. Această proprietate permite obținerea unei indicații despre nivelul de oxigen din atmosferă în momentul formării lor.
Grație noii modelizări, este astfel posibil să se explice modul în care minereurile s-au schimbat și au evoluat pe Terra de-a lungul timpului.
Lucian Ionescu