Fondul de pensii are un deficit de 17 miliarde de lei generat de plata pensiilor ”nesimțite”, în timp ce agricultorii au pensii de 470 de lei

Foto: Time New Roman

Foto: Time New Roman

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care să fie reglementate pensiile speciale.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor.

Pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.

Într-un comunicat de presă emis de Guvernul României, se precizează:

“Adoptarea acestor măsuri era necesară în contextul în care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creşteri anuale semnificative ale salariilor în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate”.

Prin ordonanța ce va intra în vigoare la 15 septembrie anul acesta, se va încerca o reducere semnificativă a deficitului bugetar produs de plata pensiilor speciale majorate excesiv. Ordonanţa de urgenţă stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

“Niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare. Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creşterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate”, precizează Guvernul.

În acest context, deficitul la Fondul de pensii este de 14,1 miliarde în acest an, și ar ajunge la 17,2 miliarde lei, anul viitor.

“În 2016 deficitul pe fondul de pensii a fost de 15,6 miliarde lei. In afara banilor care se cotizau la Fondul de pensii, mai veneau de la buget, in plus, 15,6 miliarde lei. In 2017, suma este de 14,1 miliarde lei. In 2018 ca estimare se ajungea la 17,2 miliarde, din cauza majorarilor salariale, care determinau automat si o crestere a pensiei. Nemaifiind contributivitate, trebuiau să vină bani de la buget pe fondul de echilibrare. Practic, în permamență, ceilalți români prin impozite și taxe trebuiau să contribuie la aceste pensii. Am făcut o analiză legată de pensia medie la finele lunii mai 2017. La nivelul personalului aeronautic la o pensie medie de 10.849 lei, contributivitatea era de 2.751 lei. Diferența de 8.114 lei veneau de la buget. Vă dați seama cât de mare este decalajul. Există și alte situații în care există astfel de decalaje”, a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.   Potrivit ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, pensia medie în restul sistemului este de 970 lei și va ajunge la 1.070 lei în 2018.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *