Specialiştii Agenţiei Europene a Medicamentului avertizează că Diclofenac poate provoca atac de cord sau cerebral

Foto: Libertatea

Foto: Libertatea

Farmaciile sunt pline de pastile, geluri şi injecţii cu substanţa diclofenac. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă precauţie în prescrierea tratamentelor cu diclofenac în cazul cardiacilor, hipertensivilor, fumătorilor, al bolnavilor de diabet şi al celor care au colesterol mărit.

Un studiu amplu internaţional a stabilit că folosirea substanţei în doze mari, mult timp, creşte cu aproximativ o treime riscul unui atac de cord sau cerebral. Diclofenac este un medicament utilizat pe scară largă pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei. Acesta face parte dintr-un grup de medicamente numite “antiinflamatoare non-steroidiene” (AINS). Specialiştii Agenţiei Europene a Medicamentului avertizează că substanţa poate provoca atac de cord sau cerebral.

Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă medicilor să reevalueze periodic necesitatea continuării tratamentului pe termen lung şi în doze mari cu Diclofenac comprimate, capsule sau soluţii injectabile, mai ales în cazul pacienţilor cu colesterol, hipertensiune, diabet şi al fumătorilor.

Evaluarea medicamentului Diclofenac de către PRAC a fost declanşată în octombrie 2012, ca urmare a constatărilor rezultate din evaluarea din 2012 a AINS, în cadrul căreia s-a identificat o uşoară creştere a riscului de apariţie a acestor reacţii adverse cardiovasculare asociat cu medicamentul diclofenac, comparativ cu alte AINS.

Pe de altă parte, tot Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă prescrierea prudentă a medicamentelor care conţin codeină.

Astfel, acestea ar trebui să fie utilizate numai pentru tratamentul durerii moderate acute (de scurtă durată), la copii peste 12 ani, şi numai în cazul în care acesta nu poate fi înlocuit de alte analgezice, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, din cauza riscului apariţiei insuficienţei respiratorii.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *