Trei oameni au murit din cauza valului de caniculă

Valul de caniculă ce s-a abătut zilele acestea peste țara noastră a făcut până în prezent trei victime. Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost găsit de niște căruțasi în comă profundă pe marginea drumului, în localitatea Valea Satului. Un echipaj SMURD s-a deplasat la fața locului încercând să coboare temperatura corporală a pacientului, care era de 42 de grade. Transportat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, bărbatul nu a mai rezistat și a murit din cauca complicațiilor generate de temperatura foarte ridicată.

De asemenea, unui bărbat, în vărstă de 67 de ani din localitatea Vlădeni, tot de lângă Iași, i s-a făcut rău fiind în timp ce lucra pe câmp. La fel ca și în cazul anterior, temperatura corporală a bărbatului a fost de 42 de grade la momentul în care echipaj SMURD a sosit la pacient.

“Se afla în comă și avea convulsii prelungite. Un echipaj al Ambulanței care trecea prin zonă a preluat cazul, pe drum pacientul fiind intubat. Temperatura corporală era, ca și la celălalt pacient, de 42 de grade Celsius. După ce a ajuns la noi pacientul a suferit un stop cardiorespirator. Nu a răspuns la manevrele de rescuscitare care au fost combinate cu scăderea temperaturii centrale, prin manevre de răcire internă și externă. Am fost nevoiți să declarăm decesul”, a declarat Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU SMURD Iași.

În această perioadă județul Iași se află sub avertizare meteorologică de cod portocaliu de caniculă.

Al treilea caz de deces cauzat de hipertermie a fost înregistrat sâmbătă seară.Un bărbat de 28 de ani, din rândul persoanelor fără adăpost, a murit în zona gării din municipiul Iași, după ce a suferit un stop cardio-respirator El avea o temperatură corporală la nivel periferic de 40 de grade Celsius, cu 4 grade mai puțin după ce medicii inițiaseră procedurile de răcire a corpului.

Aproximativ trei sferturi din țară va fi și duminică sub avertizare Cod portocaliu de căldură extremă, în timp ce județele din nord vor fi sub Cod galben de temperaturi ridicate.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), duminică, 6 august, valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

Pe durata avertizării Cod roșu de caniculă, în județele Mehedinți și Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 — 41 de grade.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *