General (r) Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcţiei Generale Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI: “Valurile de emigranți vor lovi și România”

S-a încheiat ce-a de-a noua ediție a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR). Evenimentul care a parcurs 10 zile, 28 iulie- 6 august, a avut loc în care în grădina Cetății Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, Biserica Evanghelică și în Piața Unirii. Au fost proiectate peste 40 de producții cinematografice, au avut loc expoziții, un salon de carte cu 15 edituri invitate, peste 10 evenimente speciale și concerte și școala de Vară Astra. . Tema principală a FFIR 2017 a fost ‘Globalizarea Populismului’, la care au participat peste 70 de invitați. Trei teme au captat în mod special atenția publicului participant la festival: Dezbateri despre Brexit și viitorul UE, globalizarea terorismului si recuperarea tezaurului dacilor.
Prelegerea Globalizarea terorismului sustinuta de Sorin Gabriel Cozma, seful Directiei Generale Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI – Serviciul Roman de Informatii fost capătul de afiș.
În penultima zi a FFIR 2017 a fost difuzat un documentar despre istoria ISIS, urmat de panel-ul Globalizarea terorismului, susținut de generalul de brigada (r) Sorin Gabriel Cozma, fostul șef al Direcţiei Generale Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI si Lavinia Vatafu, expert SRI. Printre cei peste 100 de spectatori din Cinematograful Amza Pellea Rasnov, s-a aflat si dl Augustin Lazar, procurorul-general al Romaniei.
La finalul proiecției s-a vorbit despre Romania și amenințarea teroristă
“Nu putem spune ca Romania nu este afectata de terorism. Mor cetățeni români în atentate, arestăm suspecți de terorism în România, nu ne putem plasa într-o poziție de neutralitate. Nu putem vorbi in România de un fenomen al radicalizarii cetățenilor români. Dar exista acest proces și e pe un trend de creștere. Nu alarmant, dar de luat în seamă. România e una dintre foarte puținele, țări europene care nu are cetățeni înregimentați în teatrele jihadiste din Siria și Irak alături de DAESH. E bine!. Aud oameni la televizor care spun că nu există cooperare între organismele statului în privința anti-terorismului. Mă întreb de unde știu ei cum cooperam. În fapt, cooperam foarte bine, aspect care a condus la întreprinderea unor măsuri de prevenire mediatizate, inclusiv arestări, a spus Sorin Gabriel Cozma
La întrebarea dacă România este pregătită să facă față unui eventual val de emigranți, fostul șef al DGPCT, a răspuns:
“Valurile de emigranți vor lovi și România. E Romaânia pregătită să primească 500.000 de musulmani? Vorbim de femei, copii, oameni normali care au pătimit foarte mult în țările lor. Vom fi sau nu pregătiți? Va trebui să dăm un raspuns la problema aceasta. Avem o lipsă de forță de muncă acută. Istoric, România nu s-a mai confruntat cu asemenea situație. Suntem pregătiți să facem switch-ul?”
“În afară de DAESH, există alte amenințări teroriste în Romania?” (întrebare din public)
Țara noastră nu se confruntă cu amenințări teroriste directe și explicite, însă este adevărat că ne uităm cu atenție și la alte amenințări venite din partea altor grupări teroriste, în afară de DAESH. Avem ca reper vorbind de grupări teroriste, pe cele listate de UE si SUA, În present fiind dezbateri la nivel european privind delistarea unor grupari teroriste, însa atâta timp cât aceste organizații sunt listate, suntem obligați să monitorizăm orice tip de manifestare ale acestora pe teritoriul național, a răspuns Lavinia Vătafu, expert SRI.
Lucian Ionescu