Se majorează accizele la carburanți. Sindicatele transportatorilor se pregătesc de proteste

Vești proaste pentru șoferi. Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță de urgență prin care vrea să modifice din nou Codul fiscal. Printre modificări se află și majorarea accizelor pentru benzină și motorină. La începutul anului, prețul benzinei și motorinei a scăzut, tocmai ca urmare a eliminării acestei supra-accize de 7 eurocenți pe litrul de carburant. Atunci carburanții s-au ieftinit cu aproximativ 40 de bani.

“În prezent, urmare analizei efectuate în ceea ce privește nivelurile accizelor practicate de statele membre, se constată că România are printre cele mai scăzute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevăzute de legislația Uniunii Europene. Astfel, România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preț al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană (0,997 euro pe litru cu taxe) și al treilea cel mai mic preț pentru motorină (0,977 euro pe litru cu taxe), după Luxemburg (0,955 euro pe litru) și Bulgaria (0,961 euro/litru)”, se precizează în document.

Calculele arată că o majorare a accizei la benzină cu aproximativ 20% și cu aproximativ 15% la motorină ar duce la o scumpire cu aproximativ 45 de bani/litru.

“Scăderea nivelului accizelor pentru benzine și motorine a vizat în principal contracararea fenomenului de alimentare cu combustibil în alte state membre care practicau niveluri ale accizelor inferioare celor din țara noastră, și prin urmare aveau prețuri la pompă mai scăzute”, se arată în Nota de fundamentare publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor.

La aflarea veștii, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a afirmat: “Ne va afecta. Deci, va împinge inflația în sus. Deocamdată nu am introdus-o, că e discuție încă. V-am precizat de multe ori că introducem în datele de prognoză informațiile care au un grad ridicat de certitudine. Discuțiile le lăsăm la capitolul discuții, eventual domeniul riscurilor. Acolo ați văzut, la riscuri? Politica fiscală și politica salarială, riscuri să împingă inflația în sus”.

Accizele la carburanți ar putea reveni la nivelul din anul 2016, creșterea fiind propusă pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei, iar prețurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, după Luxemburg și Bulgaria, conform unui proiect de ordonanță privind modificarea Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Indiferent de explicații,  scumpirea prețului carburanților va duce la ridicarea prețurilor pe întregul lanț economic.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *