Reabilitarea Crucii de pe Caraiman costă 19 milioane de lei și va începe din 2018

Foto: Tion.ro

Aproape din toate stațiunile de pe Valea Prahovei este vizibil un monument care a devenit emblema acestei zone a României, Crucea de pe Caraiman. Nu există turist să nu vi vazut-o măcar de la depărtare pentru că drumul din Bușteni pănă la Cruce este destul de greu chiar dacă salvamontiștii au marcat un traseu considerat accesibil iubitorilor de munte. Drumul pănă la Cruce este pitoresc și se poate face la pas în câteva ore.
“Fiind situată chiar la abruptul Bucegilor și fiind vizibilă de pe toată zona Văii Prahovei, crucea de pe Caraiman atrage foarte mulți turiști. Pe perioada de vară sunt așa de mulți, încât pe traseul care coboară chiar din șaua Caraimanului spre cruce se fac cozi la dispozitivele și lanțurile care ajută la coborâre”, spune șeful Serviciului Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc.
Construirea monumentului a început în anul 1926 și a durat doi ani, acesta fiind finalizat în 1928. Ridicarea acestui grandios monument de datorează inițiativei reginei Maria a României, proiect pentru care au fost desemnați arhitecții George Cristinel și Constantin Procopiu, în colaborare cu inginerii Alfred Pilder și Teofil Revici pentru partea de rezistență. Motivul pentru care a fost construit monumentul este cinstirea eroilor români care și-au dat viața pentru apărarea țării în Primul Război Mondial. Pentru construirea lui au fost mobilizate toate carele cu boi și măgari ale gospodarilor din zonă și chiar o bancă a creditat achiziționarea unor atelaje mai performante de la acea vreme.
“Deoarece numărul carelor din zonă s-a dovedit insuficient, o căruță neputând face într-o săptămână mai mult de două-trei transporturi, o bancă a acordat un credit cu dobândă mică pentru achiziționarea de noi atelaje”, se precizează pe site-ul MApN.
Transportul materialelor pe munte s-a făcut dificil, unele dintre ele, între care o parte din traversele metalice, fiind duse la locul construcției cu ajutorul carelor cu boi ale localnicilor pe ruta Bușteni-Sinaia-Vârful Păduchiosul — Vârful Dichiu-Platoul Bucegi-Vârful Caraiman.
Restul materialelor au fost transportate cu funicularul Fabricii de hârtie Schiel din Bușteni pe valea Jepilor până la cantonul Schiel de pe platoul Bucegi, de unde au fost duse pe cărări înguste cu cai și măgari până în vârful Caraiman, arată sursa citată.
Structura metalică a crucii este realizată din oțel fabricat la vestitele Uzine și Domenii Reșița, pentru îmbinare fiind folosită tehnica de nituire.
La data de 14 septembrie 1928, au avut loc inaugurarea și sfințirea crucii, care este amplasată la o altitudine de 2.291 de metri, având o înălțime totală de 39,3 metri și o deschidere a brațelor orizontale de circa 15 metri.
Din 2013, Crucea Caraiman a fost declarat monument istoric clasat în grupa A, și inclus în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
Datorită condițiilor atmosferice și timpul au început săși pună amprenta, monumentul având nevoie de reabilitare.
În acest context, monumentul a fost trecut în administrarea MApN, care a obținut pentru restaurarea acestuia peste 19 milioane lei prin Programul Operațional Regional, din care 16 milioane de lei reprezintă finanțare din fonduri europene.
Materialele necesare, spun autoritățile, vor fi duse pe munte cu elicopterele, în condițiile în care administrația Parcului Natural Bucegi nu a dat aviz pentru trecerea camioanelor.
Punerea în aplicare a proiectului prevede, printre altele, lucrări pentru restaurarea, reabilitarea și conservarea monumentului și amenajarea unui spațiu expozițional.
Lucian Ionescu