Spectacol grandios pe malul mării de Ziua Marinei Române

semperfidelis.ro

semperfidelis.ro

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul crucişătorului Elisabeta, în prezenţa ministrului de război Dimitrie A. Sturdza şi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii.

Anul acesta, la Constanţa, va fi o premieră în istoria organizării grandiosului spectacol naval deoarece se va deschide faleza din faţa Comandamentului Flotei.

La eveniment se estimează prezenţa a peste 10.000 de spectatori.

Potrivit reprezentanţilor Statului Major al Forţelor Navale, reuniţi, vineri, într-o întrunire la Prefectura Constanţa alături de celelalte instituţii implicate în organizarea manifestării, în desfăşurarea evenimentelor pregătite pentru marţi vor fi implicaţi 3.000 de militari de la Forţele Navale, în timp ce forţele aliate – Statele Uniate şi Marea Britanie – vor fi prezente cu un avion de căutare a submarinelor, respectiv cu avioane Typhoon cantonate în prezent la baza de la Mihail Kogălniceanu.

La începutul spectacolului, pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz.

Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. În continuare, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu, va prelua cuvântul de deschidere, ce va fi precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naționale, Ministrului Transporturilor și al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017.

Salutul de deschidere a exercițiului va fi dat, la ora 10,50, de elicopterul Puma Naval și de cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care vor purta drapelele României, NATO și UE.

Şase avioane de vânătoare vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa “atac cu bombe”. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra și două avioane Typhoon.

La ora 11,20, se va derula exercițiul de căutare și atac submarin inamic cu un avion de cercetare P8 Posseidon și un elicopter Puma Naval. Cel din urmă va identifica un submarin și va lansa o geamandură reactivă hidroacustică.

Spectacolul din fața falezei va continua cu exercițiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză și vor executa atacul, aeronave F16 și elicoptere Puma Naval, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviației inamice și al asaltului cu instalațiile artileristice de la bord.

La ora 12,00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor și salutul final. După acest moment, publicul se va bucura de trecerea aviației civile, simultan cu defilarea velierelor.  Muzica Militară a Forțelor Navale încheie activitățile.

La ora 20,00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.

Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari, de la ora 22,00, pe itinerariul: Vraja Mării — Comandamentul Flotei — Piața Ovidiu — Prefectura Constanța.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *