Localnicii care au venit la sărbătoare nici nu se gândeau că vor fi prezenți la o tragedie

Ceea ce ar fi trebuit să fie un motiv de sărbătoare, a fost o zi neagră pentru locuitorii comunei Tătăruși din  județul Iași. Comuna Tătăruşi este situată în extremitatea nord-vestică a judeţului Iaşi la graniţa cu judeţul Suceava. Localnicii au venit cu mic, cu mare pe stadionul din apropiere, să serbeze zilele comunei. Evenimentul a avut loc în zilele de 19-20 august. Nimic nu prevestea că în acea zi se va întâmpla o tragedie. Chiar adjunctul și primarul comunei au făcut câte un tur de agrement cu un avion de mici dimensiuni în jurul localității. Sărbătoarea începuse deja când avionul făcea câteva survoluri având la bord pilotul, în vârstă de 63 de ani și un pasager cu vârsta de 32 de ani. Avionul a survolat pădurea de 5 ori înainte de tragedie, povestesc martorii. Pilotul ar fi încercat să execute o manevră, dar nu a mai putut controla aparatul de zbor, care pur şi simplu a intrat în picaj şi s-a zdrobit de deal. Impactul a avut loc la aproximativ două sute de metri de pista de aterizare.

Un localnic care a văzut tragedia și-a amintit: : “Am văzut avionul că se lasă jos, asupra copacilor, fără motor şi s-a prăbuşit. Am sunat la 112 şi am venit la epava. Pilotul aruncat la 10 metri în râpă, decedat şi un pasager inconştient, pe care l-am scos, în timpul asta a ajuns şi poliţia.

La scurt timp după ce a fost dată alarma, au ajuns în zona mai multe eechipaje de la Ambulanţă, SMURD şi ISU. Pilotul aeronavei, un bărbat de 63 de ani din Iaşi, a fost găsit în stop cardio-respirator și  a fost resuscitat zeci de minute, însă medicii nu l-au mai putut salva. Avea peste 40 de ani de experienţă, spun colegii care nu-şi pot explică tragedia. Pasagerul a scăpat cu viață dar este internat la spital cu multiple răni la cap, membre și bazin. Dr. Diana Cimpoeşu, şef SMURD Iaşi: “Pacientul este bine, spune că din propria dorinţă s-a urcat în avion, este stabil, are leziuni la cap şi la nivelul plămânului, plăgi multiple pe faţă şi fractură de bazin.”

Primarul comunei spune că, la zilele comunei Tatarusi, este un obicei că, în fiecare an, localnicii să se bucure şi de un show aviatic, iar curioşii pot urcă la bordul unui avion preţ de câteva minute, să admire pivelistea de sus.

Anchetatorii ajunși la locul tragediei vor să vadă de ce autorităţile locale nu au semnat nici un contract cu cei care zburau la mitingul aviatic şi dacă le-au cerut piloţilor documente pentru revizie, starea tehnică a avioanelor, precum și autorizaţia de survol a pilotului. . În plus, la faţa locului nu a existat nici un fel de asistenţă medicală, lucru obligatoriu pentru astfel de evenimente.

Primarul spune că nu a semnat nici un contract şi nu a stabilit nici un regulament de zbor cu avioanele venite la acest eveniment.

Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși: “Sunt avioane particulare care şi au venit pentru un zbor de agrement. Primăria Tatarusi nu are nici o relaţie contractuală. Eu am urcat, am zburat şi eu şi m-a ferit Dumnezeu de o nenorocire.”

La faţa locului au ajuns şi specialişti de la Autoritatea Aeronautică pentru a găsi răspunsuri în ancheta începută în acest caz.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *