Lumea cinematografiei mondiale este mai săracă. Jerry Lewis a murit la vârsta de 91 de ani

Foto: cinemagia.ro

Foto: cinemagia.ro

Marele ”Clovn” al filmelor moderne  cum îl numeau criticii americani de filme sau ”Domnul Neon” cum îi spuneau părinții,  cunoscutul actor american Jerry Lewis, a decedat duminică în reședința sa din Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Jerry Lewis, al cărui nume real a fost Joseph Levitch, s-a născut în estul Statelor Unite, pe 16 martie 1926, într-o familie de evrei de origine rusă.

Actor în peste 60 de filme, Jerry Lewis a fost și producător și regizor, folosind la maximum handicapurile ce îi erau reproșate în presa vremii, interpretând succesiv roluri de “idiot” și de “urât”.

După participarea la celebra emisiune televizată “Ed Sullivan Show”, în 1948, a semnat un contract cu studioul Paramount și, încă de la primul  film, “My friend Irma”, a sedus publicul american. Atunci l-a cunoscut pe un alt mare actor, Dean Martin. . Cei doi au devenit inseparabili și au creat împreună, timp de 10 ani, o serie de spectacole de comedie care le-au adus succesul.

Dar și îndividual, Jerry Lewis a avut o carieră plină de succes jucând în mai multe filme regizate de Frank Tashlin, precum “The Geisha Boy” și “Cinderfella”.

În 1959, Jerry Lewis Productions a semnat cu Paramount un contract record de 10 milioane de dolari, plus 60% din încasări, pentru 14 filme în șapte ani. În 1965, a părăsit Paramount pentru studioul Columbia.Devenit profesor de cinematografie la Universitatea Southern California, a regizat filmul “Which Way To The Front”, un omagiu adus lui Charlie Chaplin și, în același timp, o nouă variație pe tema lui favorită — rolul dublu. Purtând adeseori dinți falși, un nas fals și beneficiind de un fizic longilin, a jonglat în rolurile sale cu infirmitățile fizice și psihice. Arta dedublării sale și-a atins apogeul în filmul “The Nutty Professor”.

În paralel cu activitățile sale artistice și sportive (s-a antrenat cu echipa de baseball Los Angeles Dodgers), Jerry Lewis  a sprijinit activ asociațiile de ajutorare a persoanelor cu handicapuri fizice și mintale.

Angajamentul lui constant în lupta împotria distrofiei musculare, dublat de lansarea în 1966 a unui teledon pentru pacienții cu miopatie, l-au ajutat să ajungă pe lista persoanelor nominalizate la premiul Nobel pentru pace.

A fost recompensat cu numeroase alte distincții — Murray-Green Award (1971), o medalie din partea Congresului american (1976), Jefferson Award (1978) și, în 2009, un Oscar onorific pentru activități umanitare.

În plan familial, Jerry Lewis a fost căsătprit de două ori și a avut șapte copii.

Cu un chip zâmbitor și dolofan, Jerry Lewis, un creator neobosit de glume, cu un comic bazat în principal pe elemente vizuale, a lăsat întotdeauna impresia că și-a conservat întreaga copilărie în privirea sa uimită.  Îi plăcea să spună despre sine că: “Nu poți să fii serios atunci când ai veșnic nouă ani”.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *