Chiar dacă “absolut nimic nu e bătut în cuie”, Liviu Pop vrea o lege a manualului

După scandalul din învățământ referitor la manualele de dirigenție și de sport, ministrul Educației are în viziunea sa o nouă modificare a legii. În luna iulie, ministrul a justificat tipărirea celor două manuale, despre care premierul Mihai Tudose a afirmat că este o glumă, prin faptul că nu se poate opri o licitație și că manualul de sport, “dacă e o glumă pe care am moștenit-o, e o glumă pe care am moștenit-o”.

Totuși, ministrul a mai menționat că “aproape 15% dintre profesorii care predau astăzi educație fizică și sport sunt necalificați”.

“Facem 30 de minute de sport, dar cum facem? Știm să facem cu toții? (…) Eu, ca dascăl, știu un singur lucru: că anatomia (n.r. elevii) o fac în clasa a VII-a și încep în clasa a V-a să facă încălzirea gambelor, articulațiilor, elemente de anatomie pe care copilul nu le are. Cred că, având un număr foarte mare de profesori necalificați, aceștia nu au capacitatea să predea ora de educație fizică și sport corect. În plus, cred că foarte mulți părinți au de învățat din acest manual. În rest, cred că lucrare de control și ce am auzit în spațiul public și eu cred că e o glumă”, a spus Pop.

Mai nou, ministrul Educației se gândește că ar fi necesară o modificare mai substanțială a Legii Educației, chiar dacă “absolut nimic bătut în cuie”.

Întrebat ce se dorește a fi modificat prin noua lege, Pop a răspuns: “Sunt propuse cinci teme mari: una este legată de structura și caracteristicile evaluării, a doua — de învățământul pentru persoanele aparținând minorităților naționale, învățământul pentru persoanele cu tulburări de învățare, copiii și tinerii capabili de performanțe înalte, organizarea consiliilor de administrație în unitățile de învățământ preuniversitar și altele”.

Referindu-se la modificarea Legii educației naționale, ministrul a spus că anul viitor va fi depus în Parlament un proiect în acest sens.

“Legea manualului — în 11 septembrie proiectul intră în dezbatere publică. Astăzi nu avem o lege a manualului. (…) Tot ceea ce a funcționat până în momentul de față în zona manualului școlar va fi inclus în această lege. Vom rezolva și probleme pe care nu le-a putut rezolva legislația, adică Legea educației naționale, în cei 26 de ani. Este o lege a manualului școlar absolut necesară”, a afirmat Pop.

Elena Jula

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *