Airbus Helicopter așteaptă o licitație ”transparentă” a autorităților române pentru cumpărarea de elicoptere produse la Brașov

Cu o zi înaintea vizitei președintelui Franței, Macron, în Romania Societatea Airbus Helicopters, filială a grupului aeronautic european, a transmis mesajul că așteaptă ca autoritățile de la București să organizeze o licitație ”transparentă” pentru achiziția de elicoptere.

”Așteptăm un anunț pentru organizarea unei licitații transparente, așa cum cere legislația europeană, care să ne dea ocazia să participăm cu H215 . Airbus Helicopters este de 50 de ani un partener loial României și ne așteptăm să fim tratați ca atare”, a declarat pentru AFP directorul Airbus Helicopters România, Serge Durand.

Acest anunț a fost făcut cu o zi înaintea vizitei oficiale a președintelui Franței, subiectul aflându-se și pe agenda convorbirilor acestuia cu președintele României, dar și după ce MapN din țara noastră a creat un precedent care nu prea a fost agreat de uzina de elicoptere de la Brașov. În septembrie 2016, Airbus Helicopters a inaugurat o uzină la Brașov, în prezența președintelui francez de la acea vreme, François Hollande. Atunci, francezii au promis că producția de elicoptere  va începe în anul 2018, unul din primii clienți fiind chiar România. Numai că la MapN a semnat la începutul acestei luni o scrisoare de intenție pentru achiziția de elicoptere de luptă AH-12 Viper, produse de compania americană Bell Helicopter. Mai mult, că România și-a manifestat intenția de a cumpăra sisteme de rachete antiaeriene Patriot, de producție americană, în valoare de aproape patru miliarde de dolari. Lucrul acesta a iritat puțin compania franceză Airbus care a afirmat: ”încă nu am primit nicio ofertă concretă din partea României”.

Chiar marți, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu a avut o convorbire telefonică cu omologul său de la Paris, Florence Parly, în care au discutat despre relațiile de cooperare dintre armatele române și franceze, dezvoltate în cadrul Parteneriatului strategic dintre România și Franța.

“Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a avut marți o convorbire telefonică cu omologul său din Republica Franceză, Florence Parly. Miniștrii Țuțuianu și Parly au subliniat excelentele relații de cooperare dintre cele două armate, dezvoltate în cadrul Parteneriatului strategic dintre România și Franța. Temele abordate în timpul discuției au inclus și programele de înzestrare ale Armatei României, precum și perspectivele cooperării industriale româno-franceze în domeniul apărării”, se precizează într-un comunicat de presă al MapN.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *