Polonia și Ungaria refuză categoric să accepte cotele obligatorii de relocare a imigranţilor

Foto: Adevarul.ro

Foto: Adevarul.ro

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a anunțat miercuri printr-un comunicat că Polonia i-a cerut Comisiei Europene să retragă procedurile judiciare împotriva Varşoviei în privinţa cotelor obligatorii de relocare a imigranţilor. În caz contrar, Polonia este pregătită să-şi susţină cauza în instanţă.

“Polonia a trimis o moţiune Comisiei Europene, solicitându-i să întrerupă procedura de infringement în curs. În cazul în care demersul va fi continuat, Polonia este pregătită să îşi susţină cauza în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Varşovia.

De asemenea, ministrul de Interne,  Mariusz Blaszczak, a declarat într-un comunicat: “Paris, Stockholm, Bruxelles, Berlin, Manchester, Barcelona. Câte oraşe europene mai trebuie să fie atacate de terorişti, astfel încât Uniunea Europeană să se trezească? Oare Comisia Europeană recunoaşte că acceptarea oarbă a tuturor celor care vin pe ţărmurile Europei este asemănătoare cu punerea unui ştreang în jurul gâtului Europei?”

El a arătat că politica dusă de UE din acest punct de vedere este una periculoasă. Polonia prin partidul aflat la conducere, Partidul Lege și Justiție (PIS), a adus în repetate rânduri critici la adresa UE prin care și-a exprimat dezacordul cu relocarea imigranților pentru a proteja Grecia și Italia de venirea în masă a refugiaților pe Marea Mediterană. În septembrie 2015, UE a votat ca în termen de doi ani toate țările europene, membre ale Uniunii, să primească 160.000de refugiați. Cehia, Ungaria și Plonia nu s-au conformat refuzând să primească imigranți pe teritoriul lor.

În  acest caz, la 13 iunie, Comisia Europeană a lansat procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiaţi în cadrul planului comun de relocare a acestora.

Și Ungaria a adoptat poziția Poloniei, mai ales după scrisoarea oficială adresată vineri de Comisie, în care Ungaria are la dispoziţie o lună pentru a se conforma.

Potrivit unui comunicat al executivului comunitar în cazul că Ungaria nu se va conforma, urmează sesizarea Curţii de justiţie a Uniunii Europene.

Secretarul de Stat, Krisztian Kecsmar, susţine că, deşi “aproape niciun” stat membru al UE nu a respectat decizia comunităţii privind cotele, Comisia Europeană a iniţiat proceduri doar împotriva a trei ţări. Oficialul ungar a adăugat că nici măcar acei membri ai UE care au votat în favoarea deciziei nu au respectat-o.

În scrisoarea trimisă la Bruxelles, guvernul de la Budapesta obiectează împotriva “aplicării unor standarde duble” de către Comisie şi faţă de “termene limită neobişnuit de rapide” stabilite pentru ca Ungaria să acţioneze, a anunţat secretarul de stat ungar.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *