Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut, joi, o vizită oficială în România

French President Emmanuel Macron (2ndL), his wife Brigitte Macron (L), Romanian President Klaus Iohannis and his wife Carmen Iohannis pose for a photo during an welcoming ceremony on August 24, 2017 at Cotroceni Palace in Bucharest. Macron arrive meets Romanian leaders on the latest stop on a tour of central and eastern Europe focused on the free movement of labour within the EU. / AFP PHOTO / Bertrand GUAY

Această vizită a fost convenită cu prilejul întrevederii avute de președinții României și Franței în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie 2017, ocazie cu care președintele Emmanuel Macron a acceptat propunerea președintelui Klaus Iohannis de a continua dialogul la București.

Preşedintele Republicii Franceze se află în primul său turneu european. Timp de 3 zile, Macron se întâlnește cu majoritatea liderilor din Europa Centrală şi de Est.

Din delegația franceză condusă de președintele Macron au facut parte ministrul Afacerilor Europene, Nathalie Loiseau, ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis, șeful Statului Major particular al Președintelui, amiral Bernard Rogel, consilierii Philippe Etienne, Clement Beaune, Barbara Frugier, Nicolas Jegou.

Pe agenda celor doi preşedinţi s-au numărat teme pe cât de importante, pe atât de sensibile. Ei au discutat despre colaborarea între cele două state, despre investiţiile franceze la noi, dar şi despre viitorul Uniunii Europene.

Klaus Iohannis a precizat că momentul vizitei oficialului francez în România este unul simbolic, deoarece în 2017 se împlinesc 25 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de înțelegere amicală și cooperare între România și Franța, iar în 2018 se marchează aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului strategic.

Programul vizitei președintelui francez a cuprins întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Mihai Tudose și o vizită la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din Capitală. La finalul zilei, președintele Iohannis a oferit o recepție în onoarea omologului său francez.

Vizita președintelui Franței la Cotroceni. Emmanuel Macron vrea ca România să-i fie partener în noul proiect european

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și soția sa, Brigitte Macron, au ajuns la Palatul Cotroceni cu o întârziere de 30 de minute, ceremonia primirii la Palatul Cotroceni fiind programată la ora 13,00.

Cei doi au fost întâmpinați pe platoul oficial de ceremonii de la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis.

La conferința de presă ce a avut loc după o discuție privată între cei doi președinți, Iohannis a precizat că România dorește să participe de la început la proiectul “Europa apărării”,propus de Macron.

“Am decis să sprijinim o cooperare întărită între România și Franța în domeniul afacerilor europene, cu precădere în sprijinul consolidării și chiar a redefinirii proiectului european la care amândoi — președintele Macron și cu mine — ținem foarte mult. L-am asigurat pe dl președinte că poate găsi un partener autentic, profund atașat ideii europene și pe deplin implicat în eforturile de redinamizare a UE. România este astăzi după zece ani de când suntem membri un stat membru matur, cu un profil european foarte puternic, care dorește să fie membru refondator al UE. În acest sens, am subliniat importanța de a avansa în procesul de integrare la nivel european într-o formulă incluzivă, deschisă tuturor statelor membre, concentrându-ne eforturile comune pe inițiative consensuale, cu rezultate concrete și pozitive pentru cetățenii noștri. (…) Europa socială trebuie să fie în primul rând o Europă a coeziunii, bazată pe o viziune unitară și în care progresul social al tuturor statelor membre este un obiectiv prioritar”, a spus Iohannis, la conferința comună cu omologul său francez.

Președinții României și Franței au decis  aprofundarea Parteneriatului strategic între cele două țări, în special în domeniile politic, economic, cultural și al cercetării.

Unul dintre subiectele aborbate a fost directiva privind detașarea lucrătorilor care trebuie îmbunătățită, subliniind că trebuie evitate anumite simplificări și confuzii.

“Există o mare nemulțumire în Franța că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, dar putem să observăm foarte mulți oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franța, Germania, Spania. Dacă situația este așa, este foarte clar că trebuie să îmbunătățim această directivă. Este inadmisibil să vedem această nemulțumire pe de o parte în Europa de Vest că vin muncitori, pe de altă parte dorința oamenilor din Est de a trăi mai bine. Și una și alta este legitimă și dacă această directivă a produs astfel de disensiuni și astfel de divergențe nu înseamnă că oamenii din Franța nu au dreptate sau cei din România nu au dreptate, înseamnă că directiva nu este suficient de clară și suficient de bună”, a afirmat Iohannis, în conferința de presă comună cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

El a salutat dinamica creșterii schimburilor economice între cele două state și a exprimat interesul pentru diversificarea investițiilor franceze în economia românească.

Potrivit șefului statului român, cei doi președinți și-au exprimat sprijinul pentru proiectul Sezonul cultural încrucișat România — Franța 2018-2019.

Iohannis și-a exprimat și dorința cooperării cu Franța pentru marcarea Centenarului României.

“România rămâne una dintre țările europene cele mai atașate francofoniei și un stat far al francofoniei în Europa centrală și de est”, a precizat șeful statului român, care a subliniat și rolul comunității românești în Franța.

“Suntem convinși să lucrăm împreună pe foaia de parcurs pentru viitorul Uniunii Europene, pentru zona Euro și pentru toate demersurile care trebuie făcute în viitor, pentru că știu că sunteți ferm hotărâți să integrați România într-o Europă care merge înainte și zona Euro reprezintă în acest sens un element de convergență. Și în săptămânile următoare se va prezenta o foaie de parcurs care să marcheze o nouă etapă a Uniunii Europene și, în acest cadru, doresc să avem o discuție loială, ambițioasă, să fiți un partener deplin al acestei definiri a Europei viitorului”, a declarat Macron, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului francez a menționat că, în cadrul discuțiilor cu omologul român, au fost abordate și alte aspecte ale relațiilor bilaterale.

“Sezonul cultural 2018 — 2019, care trebuie pregătit și care va consacra forța relațiilor noastre istorice și culturale, ne va permite să continuăm să dezvoltăm predarea limbii franceze aici, în România, și vă mulțumesc pentru angajamentul luat în acest sens. De asemenea, de a întări prezența sectorului privat francez, care este foarte importantă pentru mine, și (…) nu trebuie să uităm relațiile culturale afective care există între țările noastre. O relație bilaterală se construiește și prin relații de afaceri, pe care de asemenea sper să le dezvoltăm”, a afirmat Emmanuel Macron.

O temă foarte importantă a fost Spațiul Schengen, despre care președintele Franței a afirmat: “ Aveți tot dreptul să cereți integrarea în spațiul Schengen și stiu cât de important este acest lucru pentru dvs. Trebuie să fiu deschis, sincer. Europa Spațiului Schengen nu funcționează bine și sigur că nu putem să ne bucurăm de asta, iar dorința mea este ca în următoarele luni să putem accelera o reformă a regulilor comune în acest domeniu, să le clarificăm, să avem o atitudine mai solidară, un control mai bun al frontierelor, o convergență crescută în ceea ce privește regulile comune privind azilul și primirea populațiilor exterioare și să vă asociem la această discuție”.

El a precizat că lăsarea României și Bulgariei în afara Schengen nu a protejat acest spațiu de migranți.

O declarație de intenție privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun, o declarație între Airbus Helicopters și IAR Brașov privind Contractul general existent între cele două companii și un memorandum de înțelegere referitor la “Ground Based Air Defense Systems” pentru Forțele Armate Române dintre MBDA Franța și Compania Națională ROMARM SA, filiala SC Electromecanica Ploiești — au fost semnate, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a omologului său francez, Emmanuel Macron.

Primul document a fost semnat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau. Documentul privind producerea elicopterului H215M a fost semnat de către Neculai Banea, director general al IAR SA Brașov, și Olivier Michalon, vicepreședinte Airbus Helicopters. Cel de-al treilea document a fost semnat de Constantin Croitoru, director general ROMARM, Vlaicu Dinu Constantinescu, director general Electromecanica Ploiești, și Antoine Bouvier — CEO al MBDA Franța. La ceremonie au participat și ministrul Economiei, Mihai Fifor, și cel al Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu. În aprilie, Airbus Helicopters și IAR Brașov au semnat un acord de exclusivitate pentru producerea elicopterului H215M. Airbus Helicopters și IAR au semnat un acord general pentru o colaborare exclusivă în scopul producerii elicopterului multirol H215M, de categorie grea, echipat cu două motoare.

“Am avut și astăzi discuții foarte bune, în urma cărora am decis aprofundarea Parteneriatului strategic, în special în sectoarele politic, economic, cultural și al cercetării”, a declarat șeful statului român, la finalul întrevederii avute la Palatul Cotroceni cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Președintele Franței a fost invitat la un dineu de lucru  la Vila Lac 1

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns joi după-amiază la Vila Lac 1, unde a fost programat un dejun de lucru cu prim-ministrul român Mihai Tudose, în contextul vizitei oficiale de o zi pe care a efectuat-o la București.

Președintele Franței a fost întâmpinat de șeful Executivului român pe platoul din fața Vilei Lac 1. La cererea părții franceze, înaintea dejunului de lucru, a avut loc un tete-a-tete al celor doi oficiali, au precizat surse guvernamentale.

În debutul întrevederii, potrivit acelorași surse, premierul român a oferit președintelui francez un cadou simbolic — o crenguță din stejarul pe care generalul Berthelot l-a plantat în 1927 la Iași. Emmanuel Macron și-a exprimat dorința ca anul viitor să vină la Iași și să planteze un stejar, lângă cel al generalului Berthelot, pentru o prietenie de încă 100 de ani.

În cadrul dejunului de lucru de la Vila Lac 1 au fost abordate aspecte privind cooperarea în sectoarele economic, energetic, cercetare și cultural, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Un alt subiect de interes a fost cel privind aderarea României la Schengen.

De asemenea, printre temele dejunului de lucru s-a aflat și pregătirea Sezonului cultural România — Franța, care se va desfășura în perioada 1 decembrie 2018 — 31 iunie 2019 și care va marca Centenarul României Moderne.

La dejunul de lucru, din partea română sunt prezenți ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, secretarul de stat în MAE George Ciamba, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Sorin Cîmpeanu, și consilierii de stat Florin Vodiță, Gabriel Andronache și Felix Rache.

Cei doi șefi de stat vor vizita și Muzeul Național al Satului, iar la finalul zilei președintele Klaus Iohannis va oferi o recepție în onoarea omologului său francez.

În cele 40 minunte petrecute la Muzelul Satului, cuplurile prezidenţiale au vizitat Casa de la Şanţ din Bistriţa, unde Brigitte Macron şi Carmen Iohannis au primit vase din ceramică de Horezu, Biserica de la Dragomireşti, Maramureş, o casă din Teleorman şi Casa de la Jurilovca, unde Emannuel Macron şi Klaus Iohannis au primit opinci.

Lăutarii din Teleorman au interpretat mai multe cântece tradiţionale, alături de ei fiind şi ansamblu de dansatori de muzică populară. Emmanuel Macron a zăbovit la Casa de la Jurilovca unde o interpretă de muzică populară a cântat la nai melodia La vie en rose, preşedintele Franţei întorcându-se din drum şi exprimându-şi aprecierea.

Preşedintele Franţei a declarat, la final, că vizita la Muzelul Satului a fost extraordinară. „A fost foarte important pentru mine să petrec o vreme alături de domnul preşedinte şi de soţiile, noastre în aceast loc tradiţional. A fost o mare oportunitate şi o mare plăcere (…) A fost extraordinar. Noi avem aceleaşi tradiţii. Am descoperit patrimoniul cultural”, a declarat Macron la plecare.

Lucian Ionescu

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *