Cimitire pentru eroii români în Federația Rusă

Foto: Ziua Veche.ro

Foto: Ziua Veche.ro

Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, a început o campanie de identificare a osemintelor eroilor români căzuți în luptele din cele două Războaie Mondiale. Intenția lăudabilă a ambasadorului este de a aduna acele oseminte și de a face cimitire românești în mai multe localități din Rusia.

Vasile Soare a subliniat că, în multe localități, militarii români au fost înhumați în cimitirele localităților respective, dar au fost și numeroase situații în care aceștia au fost înmormântați pe marginea drumului sau lângă calea ferată.

“Sunt foarte multe astfel de cazuri. Nu se știe absolut nimic despre ei. Cei care au fost consemnați și am avut șansa să-i găsim, îi reînhumăm. În 2015, când am inaugurat cimitirul, am înhumat primii 75, în 2016, 594. Pentru anul acesta avem în jur de 350. Cred că în septembrie-octombrie îi vom reînhuma”, a precizat diplomatul român.

“Am primit 6.000 de metri pătrați, la 38 de kilometri de Stalingrad. Până acolo au fost duse luptele. Este un cimitir frumos, mare, cu alei. Am început exhumările și reînhumările, pe măsură ce identificăm aceste rămășițe. Acum considerăm că ei, practic, sunt înmormântați creștinește, într-un final”, a afirmat ambasadorul român.

Diplomatul a mai spus că, pe linia fostului front spre Caucaz, se cunosc locurile în care au fost înmormântați peste 1.000 de militari români.

Un al doilea astfel de cimitir este proiectat a se realiza în Regiunea Krasnodar, unde se cunosc locurile de înhumare a circa 1.000 de militari români căzuți pe frontul spre Caucaz, a adăugat diplomatul.

“Noi avem în jur de 153.000 de morți, răniți și dispăruți (în luptele pentru Stalingrad — n.r.). Avem 75-78 de localități unde (militarii români — n.r.) au fost înmormântați în zona Stalingrad. (…) Avem un acord interguvernamental în materie de îngrijire reciprocă a mormintelor militare cu Federația Rusă, care merge foarte bine. Noi ne îngrijim de mormintele lor, ei ar trebui să se îngrijească de mormintele noastre de acolo. Problema este că noi nu le aveam. Căutăm, găsim în localități, mergem după documente de arhivă. În localitățile în care îi găsim, (…) are loc o operațiune de căutare, exhumare și reînhumare”, a menționat ambasadorul României la Moscova.

Acesta a menționat că deși procedura este una destul de complicată, în urmă cu doi ani, pe 25 octombrie 2015, s-a reușit o premieră prin amenajarea primului cimitir românesc în Federația Rusă.

“În primul rând, să îi identifici. Mergi pe o hartă, cauți să o încadrezi topografic, să vezi dacă se suprapune cu ce aveai tu în 1942, când un preot militar sau altcineva făcea schița cimitirului”, a explicat ambasadorul.

El a amintit că, după încercuirea de la Stalingrad, cei care nu au murit au fost făcuți prizonieri și duși în lagăre în centrul Rusiei și până în Siberia, în special în zonele industrializate sau în cele ale minelor de cărbune sau de uraniu, la “munci foarte grele”.

În memoria acestora au fost ridicate, din 2008 încoace, aproape 20 de monumente, ambasadorul menționând că vrea să continue acest demers.

“Un alt element de noutate este faptul că am găsit, cu nume, prenume, prizonieri români din Primul Război Mondial (mormintele lor—n.r.). Ei au luptat în Armata Austro-Ungară și au format apoi Corpul Voluntarilor Ardeleni. (…) Am găsit 25-26 la vreo 200 de kilometri de Moscova. E prima oară când vorbim de prizonieri români din Primul Război Mondial. Vrem să punem măcar o cruce. E într-un sat părăsit, cu biserică părăsită. Am făcut acolo o slujbă de pomenire. E datoria noastră, a tuturor, să ne aducem aminte de ei, să-i descoperim, că altfel.Dacă nici noi nu o facem…”, a conchis ambasadorul roman la Moscova.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *