Examen pentru a doua şansă la bacalaureat

Elevii care nu au promovat prima sesiune de bacalaureat de anul acesta și care s-au înscris până la data de 14 iulie pentru sesiunea de toamnă ,susțin săptămâna aceasta probele scrise de examen, care debutează azi cu testarea la limba și literatura română.
Bacalaureatul – sesiunea de toamnă – continuă luni cu proba de evaluare a competențelor de comunicare orală în limba română, dar și cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) pentru absolvenții de liceu aparținând minorităților naționale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.
Pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu, potrivit unui comunicat al ministerului. Dintre aceştia, 24.690 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.745 de candidaţi provin din seriile anterioare.
Referitor la probele sesiunii de toamnă a examenului, acestea se vor desfășura după cum urmează:
- 21 august 2017: Limba și literatura română – proba Ea) – probă scrisă;
- 22 august 2017: Limba și literatura maternă – proba Eb) – probă scrisă;
- 23 august 2017: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă;
- 24 august 2017: Proba obligatorie a profilului – proba Ed) – probă scrisă;
- 25, 28 august 2017: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
- 28 august 2017: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
- 29-30 august 2017: Evaluarea competențelor digitale – proba D;
- 30-31 august 2017: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.
Următoarea probă de evaluare a competențelor digitale (proba D) se va derula în zilele de 29 și 30 august, urmând ca evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) să se desfășoare în zilele de 30 și 31 august.
Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivel de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național: experimentat, avansat și mediu. Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale se consideră că nu a susținut proba.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
- susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
- obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Rezultatele vor fi afișate pe 1 septembrie până la ora 16,00, iar contestațiile se pot depune în aceeași zi între orele 16,00 și 20,00. Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 6 septembrie.
Candidații care fraudează sau încearcă să fraudeze examenul de bacalaureat vor fi eliminați din examen și nu vor mai putea participa la probele următoare, “fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale”, după cum se arată în ordinul de ministru. În plus, ei nu vor mai avea dreptul să mai participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Elena Jula