Sindicatele din Învățământ amenință Guvernul cu conflicte majore

Foto: Evz.ro

Foto: Evz.ro

Federația Sindicatelor din Învățământ amenință Guvernul că “există riscul major să se declanșeze un conflict de amploare, în sistemul de învățământ, în toamna acestui an”, în cazul în care nu se vor găsi soluții la problemele din sistemul educațional.

“Conform Programului de Guvernare PSD — ALDE, cea mai așteptată lege de către elevi, cadre didactice și părinți, este Legea Educației Naționale. Un act normativ realizat cu responsabilitate și supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educație din România”, susțin reprezentanții FSLI care vor să afle care este graficul elaborării, dezbaterii publice și adoptării acestei legi.

O problemă importantă semnalată de sindicate este subfinanțarea educației, ceea ce “plasează școlile din România într-un alt secol”, în condițiile în care mai există școli care nu au fost reabilitate sau care reprezintă un pericol pentru elevi, pentru că nu au autorizație de funcționare din partea ISU.

Potrivit Eurostat, România a cheltuit o sumă de 248 de euro pe cap de locuitor pentru educație în anul 2015, cea mai mică sumă din Uniunea Europeană. La acest capitol, România este devansată de Bulgaria, care în 2015 a cheltuit pentru educație 250 de euro pe cap de locuitor, și Croația cu 494 de euro. La polul opus sunt Luxemburg (4.685 euro), Danemarca (3.368 euro) și Suedia (2.977 de euro).

Romania se situează pe ultimul loc în UE și când vine vorba de procentul din Produsul Intern Brut alocat pentru educație, 3,1% în 2015, urmată de Irlanda, 3,7% din PIB, și Bulgaria și Italia, ambele cu 4% din PIB.

Sindicaliștii menționează și situația programelor școlare învechite și neadaptate cerințelor de pe piața muncii, aceștia punctând că elevii nu sunt pregătiți să facă față provocărilor din plan profesional.

De asemenea, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ avertizează că majorarea salariilor brute din educație, începând cu anul 2018, reprezintă doar o creștere cu 25% a salariilor nete, în condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice, începând cu aceeași dată, intenționează să schimbe modul în care vor fi achitate dările către stat ale angajatului.

Alte probleme aflate pe agenda sindicatelor vizează modificarea legii pensiilor, aceștia susținând că în sistemul de educație pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei, dar și calculul incorect al sporurilor, deoarece salariile de bază au fost majorate la 1 ianuarie 2017 în medie cu 15%, dar calcularea sporurilor se face prin raportarea la salariul de bază din luna decembrie a lui 2016.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *