Grevă spontană la Șantierul Naval Damen din Galați

Foto: nautiq.ro

Foto: nautiq.ro

Marți dimineața, în jurul orelor 07.00, aproximativ 400 de muncitori de la Șantierul Naval Damen din Galați, au oprit activitatea și s-au adunat în fața sediului administrativ al companiei, nemulțumiți de salarii.

Privatizarea societății s-a făcut în 1999 și are aproximativ 2400 de salariați. Unitatea este specializată în construcţia de şlepuri fluviale, remorchere fluviale şi maritime, motonave, cargouri maritime, mineraliere, nave colectoare frigorifice pentru pescuit, etc.

Muncitorii care s-au adunat în fața clădirii administrative, ceilalți oprind lucrul refuzând să lucreze, sunt cei mai mulți de la Secția 1A Corp și susțin că majorarea salarială este justificată deoarece, în cadrul companiei există angajați ai unor firme subcontractoare, mai ales în grupurile de maiștrii, care, deși,  prestează aceeași muncă, fiind încadrați pe posturi similare, salarizarea acestora este mult mai mare.

”Un angajat de la Secţia Corp are, în medie, un salariu brut de 2.500 de lei. În acelaşi timp, însă, la firmele subcontractoare, un salariat care prestează aceeaşi activitate primeşte în jur de 4.000 de lei, adică aproximativ cu 70-80% mai mult”, a explicat  Stelian Pavel, lider de sindicat în Damen Galaţi. Salariul mediu pe unitate este în jur de 3.200 de lei.

Pe tot parcursul zilei de marți, reprezentanții patronatului au refuzat să comenteze incidentele, susţinând că este vorba despre o problemă internă a şantierului. Oamenii au refuzat să plece la lucru după ce în faţa lor a venit directorul de Resurse Umane şi Afaceri Corporatiste, Florin Spătaru (românul cu cea mai înaltă funcţie de conducere din şantier) care le-a spus doar că președintele Consiliului de Administrație al companiei Damen Galați, olandezul Bert Jan ter Riet, a promis că vine, miercuri, la Galați pentru a discuta cu ei.

”Protestul spontan continuă, lumea îşi doreşte date concrete privind majorările salariale. Ni s-a spus că pe 30 august preşedintele CA va veni la Galaţi, vine să vorbească cu salariaţii. Va fi o discuţie, asta înseamnă că protestul nu se opreşte marţi, cred că nici miercuri. Preşedintele CA este aşteptat miercuri dimineaţă, în funcţie de rezultatul discuţiilor, salariaţii vor decide dacă se întorc sau nu la muncă. Oamenii, aproximativ 400 de persoane, stau în faţa sediului administrativ. Cei mai mulţi sunt constructorii navali, ei solicită salarii mai mari”, a declarat liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Şantierul Naval Galaţi, Stelian Pavel.

Lucian Ionescu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *