Ministrul sârb al Agriculturii, Minister Nedimovic: ” Este în interesul național ca terenurile agricole să fie deținute de cetățenii sârbi”

Piața terenurilor agricole din Serbia ar fi trebuit să fie liberalizată cu data de 1 septembrie 2017. Cel puțin, așa a fost stipulat în Acordul de Stabilizare și Asociere semnat în 2008 între Serbia și UE. Acest acord a făcut parte dintr-un calendar european pentru eliminarea treptată a barierelor comerciale. La momentul semnării acestui acord, sărbii preconizau că vor adera la UE în câțiva ani dar tergiversările organismului european au determinat ca Serbia să adopte o poziție surprinzătoare.

Parlamentul Serbiei a adoptat luni o serie de restricții pentru cetățenii din Uniunea Europeană care vor să achiziționeze terenuri agricole în Serbia.

Potrivit ministrului sârb al Agriculturii, Minister Nedimovic: ” Este în interesul național ca terenurile agricole să fie deținute de cetățenii sârbi”.

Prin proiectul de lege adoptat de Parlament se cere fiecărui cetățean din UE să trăiască în Serbia cel puțin 10 ani înainte de a putea cumpăra teren agricol, iar suprafețele ce pot fi cumpărate au fost limitate la două hectare. De asemenea, persoanele străine trebuie să lucreze terenurile agricole în chirie timp de trei ani înainte de a le putea cumpăra iar vânzătorul trebuie să ofere în primul rând statului terenul pe care vrea să îl vândă. De asemenea, terenurile din apropiere de facilitățile militare sau din parcurile naționale nu pot fi vândute în nicio condiție.

Guvernul de la Belgrad susține că vrea să îi protejeze pe fermierii sârbi și să evite situația în care străinii preiau resursele naturale

“Fără aceste restricții, am fi singura țară care liberalizează achiziționarea de terenuri arabile înainte de a deveni stat membru”, a apreciat Minister Nedimovic, cu ocazia prezentării în Parlament a proiectului de act normativ.

În prezent, președintele Serbiei, Aleskandar Vucic speră că va pregăti Serbia pentru aderarea la UE în anul 2020.

Lucian Ionescu

Serbia, UE, agriculturii, Parlament, UE, Belgrad, terenuri agricole, cetateni,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *