Nichita Stănescu: „A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea”

Foto: Calea Europeana.ro

Foto: Calea Europeana.ro

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară, celebrată în Republica Moldova din 1990.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, de senatorul PNL, Viorel Badea. În expunerea de motive, inițiatorul explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

Conform Legii nr. 53/2013, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi, va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

În semn de cinstire a acestui eveniment pentru toți românii, se vor organiza activități culturale atât în țară cât și acolo unde sunt comunități de români pe mapamond.

Ziua Limbii Române în țară

Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti va marca Ziua Limbii Române printr-o serie de evenimente care se vor desfășura pe tot parcursul zilei de 31 august 2017. De la ora 10.00, reprezentanții Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, împreună cu mai mulți elevi ploieșteni, vor organiza o „caravană lirică” în cadrul căreia vor recita și vor depune flori la statuile scriitorilor I.L. Caragiale, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Nichita Stănescu și Mihai Eminescu.

Ziua se va încheia cu o serată care va avea loc la Muzeul Judeţean de Artă Prahova “Ion Ionescu-Quintus” Ploieşti, începând cu ora 17.00. În deschiderea evenimentului se va desfășura programul de recitări “Patria mea este limba română”, coordonat de prof. Mădălina Paula Ştefan.

Serata va continua cu lansarea cărții „Academicienii Prahovei”, scrisă de prof. univ. dr. Ion Șt. Baicu, volum apărut în 2017, sub egida Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești.

La Bârlad se va desfăşura manifestarea dedicată „Zilei Limbii Române, tema fiind „Poezia în Limba Română”. La „Centrul Mihai Eminescu” poetul Viorel Dinescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi al Filialei Bucureşti a USR va susține un frumos recital liric. Mai sunt invitaţi la manifestare poetul Petruş Andrei şi profesorul critic literar Gruia Novac. Activitatea se desfăşoară sub egida Primăriei şi a Consiliului Local Bârlad.

Clujenii sunt invitaţi să participe în data de 31 august a.c, începând cu ora 17, în clădirea Casino din Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, la manifestările dedicate Zilei Limbii Române. Cu această ocazie vor susţine conferinţe despre limba română: d-na Irina Petraş, preşedinte Uniunea Scriitorilor, Filiala Cluj şi d-nul acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai, iar actori ai Teatrului Naţional din Cluj-Napoca vor recita din lirica românească contemporană.

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită și la Tîrgu Mureș. Joi 31 august 2017, târgmureșenii sunt așteptați la Teatrul de Vară, de la ora 19, unde va avea loc un spectacol de muzică și poezie. Spectacolul va fi susținut de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ”Icoane” și formația instrumentală Trio Transilvan. Vor participa artiștii Sergiu Cipariu și Ioan Bocșa. Evenimentul este organizat de Primăria Tîrgu Mureș.

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită şi la Braşov, în piaţeta din spatele hotelului Aro Palace, pe data de 31 august. Vor fi ateliere meşteşugări, interpretări ale basmelor şi sesiuni de lectură. De la ora 17.00, la scenă va fi intonat  imnul naţional, iar un cor va interpreta melodii româneşti. După momentul coral va avea loc o lectură publică , textele fiind citite de autori braşoveni, membri ai Uniunii Scriitorilor, alături de actori ai Teatrului Sică Alexandrescu. Invitat special în cadrul acestui moment va fi actorul Marian Râlea. Seara va fi încheiată de un concert Nicu Alifantis.

„Este o sărbătoare naţională, marcată în Republica Moldova din 1990 şi, din 2013, şi în România. Ne dorim ca acest eveniment important să fie prezent la Braşov în fiecare an şi am ales piaţeta din spatele hotelului Aro, recent renovată, ca loc de desfăşurare, o locaţie care ar putea deveni o alternativă la Piaţa Sfatului pentru evenimente care nu presupun o mare desfăşurare logistică“, a explicat Costel Mihai, viceprimar al municipiului Braşov.

Ziua Limbii Române în Republica Moldova

Data de 31 august a anului 1989 a fost cea în care, la presiunea sutelor de mii de români basarabeni, limba română și grafia latină au fost oficializate în RSS Moldovenească, pe atunci republică din componența URSS, ceea ce a reprezentat unul dintre cele mai importante momente ale luptei pentru identitatea națională a patrioților din această provincie a României răpită de imperiul sovietic.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ la Chișinău în colaborare cu Biblioteca Publică Raională Leova organizează pe 31 august 2017, ora 11.00, în incinta bibliotecii, vernisarea expoziției „George Coșbuc – Nunta Zamfirei”. Expoziția urmărește parcursul biografic al poetului și aduce în atenția publicului o serie de documente și fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, extrase din presa vremii. Vernisajul va fi urmat de simpozionul „Odă limbii române“, la care susțin prelegeri acad. Valeriu Matei și dr. hab. în filologie Anatolie Eremia. Vor susține recitaluri actorul Nicolae Jelescu și cantautorul Viorel Burlacu.

 

Ziua Limbii Române în lume

Promovarea limbii române a constituit o preocupare constantă în activitatea Institutului Cultural Român, în acord cu linia strategică şi cu obiectivele principale ale legii de funcționare. Rețeaua Institutelor Culturale Românești din Străinătate susține anul acesta o serie de evenimente dedicate limbii române, împreună cu Ambasadele sau Consulatele din țările de reședință, la sediile institutelor sau în colaborare cu importanți parteneri culturali locali. Majoritatea proiectelor se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează în 31 august,lansarea cărţii pentru copii Florile Vieții de Alexandrina Olălău, cu ilustrații de Ramona Olălău.

Institutul Cultural Român de la Londra marchează Ziua Limbii Române prin crearea unui eveniment dedicat pe pagina de Facebook a Institutului, cu scopul de a promova programul de cursuri de limba română.

Institutul Cultural Român de la Lisabona va marca Ziua Limbii Române prin organizarea unor cursuri de limba română pe 5 septembrie 2017. Printre subiectele abordate se vor regăsi noțiuni generale despre istoria și geografia României, evocări ale unor importante personalități românești, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză, lecții demonstrative de artă culinară cu degustare și informații turistice despre România.

Institutul Cultural Român de la Madrid propune proiectul „Evenimente dedicate promovării limbii române“, care va avea loc în 31 august 2017. Vor avea loc multe activităţi de promovare a cursurilor de limbă română și de creștere a vizibilității activităţilor organizate de Institut.  Participanţii vor primi cărţi în limba română şi alte materiale promoţionale.

Institutul Cultural Român de la New York propune un eveniment la sediu, în 31 august 2017. „Vârste și chipuri ale limbii române în SUA“ va avea două componente: o conferință susținută de dr. Mona Momescu, lector de limba și cultura română la Catedra „N. Iorga” din cadrul Columbia University, New York, și o expoziție de carte, care va conține câteva „bijuterii bibliofile“, inclusiv unele manuale la care se face referire în conferință, provenind din colecția particulară a dr. Mona Momescu.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza conferința „Limba și identitate românească“ în 31 august 2017, care va avea atât caracter științific, prin conferințele susținute de doi profesori universitari – Laura Zăvăleanu și Alvaro Rocchetti, de la Université Sorbonne Nouvelle –, cât și unul de popularizare a limbii române, a unicității acesteia în spațiul est-european.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Familia din Israel și cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR), vor organiza un eveniment de celebrare a Zilei Limbii Române, în 31 august 2017, care va consta într-o dezbatere despre poezie ca limbă internațională de legătură între popoare, precum și despre poezia în cultura iudaică, însoțită de recitaluri de poezie românească și de momente muzicale.

Institutul Cultural Român de la Varșovia propune un proiect expozițional, menit să familiarizeze publicul polonez cu istoria și particularitățile limbii române. Expoziția va avea loc în perioada 31 august – 20 septembrie și este concepută ca o serie de 25 de planșe dedicate limbii române, începând cu o trecere în revistă a etapelor istorice de formare a limbii, continuând cu influențele slave, turcești, grecești, maghiare, germane și romanice, oferind, în același timp, și un tablou al limbii române de astăzi, trecută prin etapele proprii de modernizare.

Institutul Cultural Român de la Viena propune un eveniment de prezentare a Bibliotecii Institutului, inaugurată în data 30 august 2014, cu ocazia Zilei Limbii Române. Pe 31 august, Maria Demble, bibliotecar, va prezenta oferta de carte a bibliotecii, precum și achizițiile de titluri noi.

Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza evenimentul „Cinstirea Zilei Limbii Române“, ediția a 3-a, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, desfășurat la Noul Centru Expozițional. Ding Chao, Gao Xing și Wang Chuan – buni cunoscători și promotori ai limbii române – vor susține o serie de prelegeri.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *