Procurorii nu vor constituirea unei direcții speciale de anchetare a magistraților în cadrul DNA

Foto: Word Pres.com

Foto: Word Pres.com

Marți, procurorul general Augustin Lazăr a anunțat,  într-o conferință de presă, că procurorii nu au agreat înființarea unei direcții specializate în Parchetul General care să ancheteze procurorii și judecătorii.

“Procurorul general al României, domnul Augustin Lazăr, a afirmat, în conferința de presă de azi, 29 august, că, dacă s-ar crea o structură distinctă în cadrul Parchetului General care să investigheze magistrați, ‘DNA rămâne fără obiectul activității sale’. Este prima dată când aud că DNA are ca obiect de activitate anchetarea magistraților. Parcă această direcție a fost creată pentru a ancheta fapte de corupție”, a scris Dana Gîrbovan președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), pe Facebook.

Referitor la propunerile de modificare a legilor Justiției, Gîrbovan precizează că UNJR va trimite MJ un punct de vedere cu privire la propunerile principiale pe care le-a făcut.

Potrivit acesteia, UNJR va veni și cu propuneri noi de modificare a legilor Justiției în vederea atât a întăririi independenței judecătorilor, inclusiv în raport cu procurorii, cât și a unei mai bune protejări a drepturilor și libertăților cetățenilor.

“În unanimitate, procurorii nu au agreat propunerea de a se constitui o direcție specială pentru ancheta magistraților. Nu ne putem imagina ca sutele de mii de reclamații, ce sunt făcute pe numele magistraților din toată țara, pentru tot felul de posibile fapte, toate ar trebui să vină la Parchetul General pentru a fi procesate, așa cum se făcea acum 30 de ani. Nimeni nu a auzit de așa ceva. Cercetările se fac nu pe categorii de persoane, ci pe ariile infracționale. Nu există un capitol de infracțiuni contra magistraților. Eu bănuiesc că această propunere a fost făcută de cineva care este din exteriorul sistemului judiciar. Este o propunere care vrea să ia DNA-ului din atribuții. DNA ar rămâne fără obiect de activitate, iar cu alți bani se va face o structură ce va cerceta fapte de corupție cu fapte rutiere, cu probleme de familie”, a explicat procurorul general.

În acest context, Dana Gîrbovan arată că a trimis din partea UNJR o cerere pe Legea 544/2001 la DNA pentru a li se comunica toate actele de înființare, organizare și funcționare a acelui serviciu creat special în DNA pentru a ancheta magistrați, adăugând că atunci când vor primi răspunsul îl vor face public.

Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *