Rețea mafiotă în cadrul CNAS. DNA reține 14 persoane din conducerea instituției. Premierul Mihai Tudose îl demite pe președintele CNAS, Marian Burcea

După decizia anchetatorilor DNA  de reținere a lui Marian Burcea, care a ocupat funcția de președinte CNAS, premierul Mihai Tudose l-a împuternicit, vineri, pe Răzvan Teohari Vulcănescu pentru a îl înlocui pe fostul președinte. Până la decizia premierului, Trohai Vulcănescu a fost vicepreședintele CNAS.

Marian Burcea este cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

El a fost reținut în dosarul în care se investighează decontări ilegale ale CASMB, a informat vineri DNA, printr-un comunicat de presă.

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a 14 inculpați care, în cursul zilei de vineri, vor fi prezentați, cu propunere de arestare preventivă, la Curtea de Apel București”, se precizează în comunicat.

De asemenea, DNA a dispus reținerea și a altor 14 inculpați, personane cu funcții importante în CNAS, invinuiți pentru diverse intracțiuni.

Astfel, în ceea ce privește infracțiunile de trafic de influență și folosire a influenței în exercițiul funcției publice de conducere în scopul obținerii de foloase necuvenite reținute în legătură cu activitatea infracțională a inculpaților Nicolae Sergiu Ciobanu și Marian Burcea, DNA arată că Ciobanu a afirmat că “el îndeplinește acest rol și pentru alți oameni de afaceri, de la care ia salariu în fiecare zi de 30 a lunii”.

Sumele pretinse de funcționarii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) puteau fi obținute de firmele care activează în domeniul îngrijirilor medicale la domiciliu doar dacă întocmeau și dosare fictive de pacienți, adică solicitau bani pentru servicii neprestate, a afirmat o martoră din dosarul privind decontările ilegale de servicii medicale, potrivit referatului DNA

“În multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, precizează DNA.

Anchetatorii menționează că în dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *