Coreea de Nord a anunțat că a testat o bombă cu hidrogen

Mai mulți analiști străini și-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privința capacității Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) și a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă.

Și, totuși, regimul nord-coreean a anunțat duminică că a testat la 03:30 GMT o bombă du hidrogen,  după ce a efectuat cel de-al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.

Agenția de presă oficială nord-coreeană (KCNA) a relatat că testul, care s-a desfășurat la ora locală 12:00 (03:30 GMT), a fost realizat pentru ”a examina și a confirma acuratețea și credibilitatea” tehnologiei nucleare nord-coreene.

Postul public de televiziune nord-coreean a afirmat că testul a fost un ”succes total”. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Potrivit KCNA, Kim Jong-Un a declarat că “toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară”. Dispozitivul este “o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră”, a spus el, citat de KCNA.

Explozia, survenită la 03:30 GMT, a provocat un cutremur resimțit până în regiunile frontaliere din nord-estul Chinei cu o magnitudine de 6,3 pe scara Richter.

Explozia declanșată a fost de circa opt ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, a anunțat duminică agenția de monitorizare geologică NORSAR, cu sediul în Norvegia, informează dpa.

Pe baza magnitudinii seismului, explozia a fost estimată la 120 de kilotone de TNT, a transmis NORSAR, care a adăugat că bomba nucleară lansată în 1945 de americani asupra orașului nipon Hiroshima a avut 15 kilotone.

Autoritățile chineze au declanșat începând cu 03:46 GMT, adică la scurt timp după testul nuclear, “un plan de urgență” care viza efectuarea “unor măsuri de controlare de urgență a radiațiilor” în zonele frontaliere din nord-est, a indicat ministerul într-un comunicat de presă postat pe contul său oficial de microbloguri, fără să menționeze dacă au fost detectate sau nu radiații.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român, condamnă în termenii cei mai fermi testul nuclear efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană duminică și califică acțiunea drept “o nouă amenințare majoră la adresa păcii și securității regionale și internaționale”.

MAE își exprimă, în context, “profunda îngrijorare față de continuarea acțiunilor provocatoare ale autorităților nord-coreene, care reprezintă încălcări grave ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și conduc la creșterea la un nivel fără precedent în ultimii ani a tensiunilor din Peninsula Coreeană”.

România va continua să susțină în mod activ eforturile internaționale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace pașnice, precizează MAE.

Președintele american Donald Trump va convoca duminică echipa de securitate națională pentru a discuta despre noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, a anunțat Casa Albă

“Echipa de securitate națională monitorizează îndeaproape. Președintele și echipa sa de securitate națională vor avea o întâlnire pentru a discuta mai multe, în cursul zilei de astăzi. Vă vom oferi actualizările după cum este nevoie”, a anunțat într-o declarație de presă purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat de asemenea, testul nuclear efectuat de Coreea de Nord, pe care o acuză că are un ”comportament destabilizator”.

”Aceasta este încă o încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, printre care rezoluția 2321 adoptată în noiembrie 2016. NATO este îngrijorată de modul de comportare destabilizator al Phenianului, ce reprezintă o amenințare pentru securitatea regională și internațională”, a afirmat Stoltenberg într-un comunicat.

El a cerut regimului nord-coreean să-și respecte obligațiile internaționale și să înceteze imediat toate activitățile nucleare și balistice actuale, într-o manieră completă, verificabilă și ireversibilă și să se reangajeze în dialogul cu comunitatea internațională.

Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat că dezvoltarea nucleară și a capacității rachetelor balistice ale Coreei de Nord reprezintă un nivel superior de amenințare și subminează grav pacea și securitatea regională.

”Consiliul de Securitate al ONU a criticat dur Coreea de Nord pentru lansările repetate de rachete balistice în acest an. Considerăm că este absolut intolerabilă desfășurarea unui test nuclear de către Coreea de Nord” în acest context, se arată într-o declarație a șefului executivului nipon.

Președintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut ”pedeapsa cea mai fermă” contra Phenianului, inclusiv adoptarea de noi sancțiuni de către Națiunile Unite.

Moon Jae-In s-a pronunțat pentru adoptarea ”tuturor măsurilor diplomatice, în special a sancțiunilor de către Consiliul de Securitate al ONU, pentru a izola complet Coreea de Nord”, a declarat consilierul prezidențial sud-coreean Chung Eui-Yong, după o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională de la Seul.

Beijingul a ”condamnat viguros” noul test nuclear efectuat duminică de Phenian și i-a cerut acestuia să renunțe ”la agravarea situației cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese”.

Testul nuclear realizat duminică de Coreea de Nord este un act ”extrem de regretabil efectuat cu completa sfidare” a cerințelor internaționale, a declarat directorul Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA), Yukiya Amano.

”Experimentul nuclear al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) este un act extrem de reretabil”, a menționat Yukia Amano într-un comunicat.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut comunității internaționale să reacționeze ”cu cea mai mare fermitate” după noul test nuclear realizat duminică de Phenian, care în opinia sa aduce ”atingere păcii și securității”.

”Președintele Republicii cere membrilor Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze rapid la această nouă încălcare a dreptului internațional de către Coreea de Nord. El dorește, de asemenea, o reacție unită și clară a Uniunii Europene”, indică un comunicat al Palatului Elysee.

Suedia, în prezent membră a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat că noul test nuclear efectuat de Phenian reprezintă ”o evoluție către mai ră”, care periclitează pacea și stabilitatea internaționale.

Și Norvegia i-a solicitat comunității internaționale să reacționeze ferm anunțul Phenianului conform căruia a testat duminică o bombă cu hidrogen. Ministrul de externe norvegian Borge Brende a estimat că acest tip de arme nucleare ar avea efecte dezastruoase în cazul în care ar fi desfășurate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *