Se întâmplă în România! Incredibil, dar adevărat!

Foto: rtv.ro

Foto: rtv.ro

O înregistrare care a apărut pe internet a declanşat un imens scandal. O vânzătoare dintr-un supermarket din Odorheiu Secuiesc a refuzat să servească un bărbat pentru că acesta a vorbit în limba română. Acesta, din păcate, nu este un caz singular.

Directorul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Sorin Susanu,  a dezvăluit lucruri incredibile, șocante, care se petrec în zona Odorheiu Secuiesc.

Susanu a susţinut că în ultimii 3 ani au fost zeci de sesizări de acest fel: „Nu este o excepţie. În ultimii 3 ani am avut zeci de chesituni similare, de la etichete de produse alimentare exclusiv în maghiară, la faptul că nu erau serviţi turişti la diferite unităţi turistice dacă nu ştiau maghiară, la chestiunea referitoare la maşina Poliţiei locale Harghita (care era inscripţionată doar în maghiară-nr ). Cred că e o situaţie existentă care a putut să fie extrem de clar arătată publicului în aceşti ultimi ani. Nu e chestiune nouă, se întâmplă în diferite medii şi contexte, inclusiv în relaţiile cu instituţiile. Eu am fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pe motiv că fac prea multe controale în Ţinutul Secuiesc. Am câştigat pentru mi-a dat presa filmările şi s-au putut vedea abaterile. Se fac presiuni asupra noastră şi suntem ameninţaţi cu campanii de denigrare. Noi nu suntem absurzi şi ştim că oamenii de rând se înţeleg, problema este la politicieni care au tot felul de interese”.

Mai suntem în România?

Zilele trecute, mai exact pe data de 31 august, un bucureştean aflat în tranzit prin Odorheiul Secuiesc, a avut parte de un real şoc la un supermarket din localitate. Acesta a mers la standul de mici de la Kaufland și i-a cerut vânzătoarei, în limba română, o porție de mici. Aceasta a luat banii, l-a înjurat, după spusele sale, în maghiară, apoi a tastat pe casa de marcat. După câteva minute, în care turistul român a încercat să îi convingă pe alți oameni de la coadă să îi traducă ce a spus vânzătoarea, aceasta i-a dat banii înapoi și a refuzat să îl mai servească.

O persoană aflată la rând, i-a atras atenţia bucureşteanului că trebuie să vorbească în limba maghiară pentru că se află în Ţinutul Secuiesc. “Cum este posibil să nu mă serviţi pentru că sunt român? Sunt curios ce zic superiorii de la hypermarket”, a spus bucureşteanul.

La scurt timp, o altă persoană aflată la rând l-a luat în colimator pe locuitorul din Capitală: “Aici trebuie să ştii ungureşte. Nu-ţi convine, pleacă de aici! Du-te în Bucureştiul tău”. Şocat de modul în care este tratat, bucureşteanul a ales să plece.

La un moment dat apare un bărbat, care se recomandă a fi tatăl vânzătoarei, îl ”mustrează” pe autorul filmării că vorbește în română.

Este fiica mea și nu știe românește. Nicio problemă, dar măcar dumneavoastră să știți ungurește, că sunteți aici la Odorheiul Secuiesc, îi spune bărbatul, vizibil iritat.

Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării s-a autosesizat în cazul incidentului, la fel ca şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor (OPC).

Comisari OPC Braşov s-au dus la Kaufland Odorheiu Secuiesc, şi au încercat să verifice pe pielea lor întâmplarea relatată de bucureştean. Au cerut produse în limba română, dar au fost refuzați pentru că vorbeau româneşte.

Directorul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Sorin Susanu, cel care a iniţiat controlul, a dezvăluit detalii interesante despre incident:    „Comisarii care au fost în control sunt de la Protecţia Consumatorului Harghita, pentru că ei au competenţă în Odorheiu Secuiesc şi sunt etnici maghiari. Am vorbit cu unul dintre ei care a zis că nu i se pare normal ce se întâmplă, cu toate că e etnic maghiar. Într-adevăr vânzătoarea nu ştia limba română. Şi, când a venit directorul magazinului se putea vedea că ea  chiar nu ştie limba română”.

Atunci, inspectorii l-au întrebat pe manager : „Cum puteţi angaja pe cineva pe vânzări care nu ştie limba română?”. Răspunsul acestuia i-a lăsat mască pe reprezentanţii de la Protecţia Consumatorului: „El a răspuns atunci că nu poate cere cunoaşterea limbii române ca o condiţie pentru angajare, deoarece ar fi discriminare”.

Protecţia Consumatorului Harghita a aplicat vineri, în urma controlului efectuat,  o amendă de 10.000 de lei supermarketului Kaufland Odorheiul Secuiesc, deoarece vânzătoarea de la grill nu cunoştea limba română.

Incredibil!

În cursul zilei de vineri, 1 septembrie, reprezentanţii Kaufland au trimis un comunicat de presă legat de amendă, în care se arată următoarele:

„Potrivit procedurilor interne ale companiei, am demarat deja o investigaţie şi vom lua toate măsurile pentru a evita pe viitor astfel de situaţii, inclusiv introducerea cursurilor de limba română. Subliniem că, potrivit legii, eventualele măsuri care vor fi decise vor fi confidenţiale, deoarece ţin de relaţia angajat-angajator, respectând astfel dreptul la viaţa privată”, se arată în comunicatul transmis vineri de companie.

Lucian Ionescu

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *