Polonia își asumă represaliile UE în cazul neacceptării migranților pe teritoriul țării

Cu trei zile înainte de pronunțarea Curții de Justiție a UE în cazul recursurilor înaintate de Ungaria și Slovacia împotriva planului de “relocare” lansat în 2015 pentru a slăbi presiunea enormă exercitată de fluxul de migranți asupra Italiei și Greciei, șefa guvernului polonez, Beata Szydlo, a declarat că nu va ceda ”șantajului” UE de a primi migranți în Polonia.

“Nu vom ceda șantajului că ne vor tăia o parte din fondurile europene pentru a ne pedepsi pentru că nu acceptăm relocarea migranților din Africa de Nord și Orientul Mijlociu”, a afirmat Szydlo, într-un interviu acordat revistei de dreapta Sieci.

Comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos anunțase la sfârșitul lunii iulie că Bruxellesul va declanșa o a doua fază a procedurii de infringement lansată în iunie împotriva Cehiei, Ungariei și Poloniei pentru refuzul lor de a accepta cota de refugiați alocată de către Bruxelles.

În aproape doi ani, doar puțin peste 24.000 de solicitanți au beneficiat până acum de acest lucru, în timp ce mai mult de un milion de migranți au debarcat pe coastele celor două țări mediteraneene în 2015. Polonia nu a primit însă niciunul.

Planul european în cauză prevedea distribuirea a aproximativ 160.000 de persoane în doi ani din Italia și Grecia spre alte țări UE.

Potrivit Varșoviei, Polonia iși asumă eventualele represalii ale UE de reducere a fondurilor europene în cazul menținerii refuzului de acceptare a migranților pe teritoriul țării

“Fondurile europene și politica de coeziune sunt piloni ai Uniunii Europene la fel ca libertatea de mișcare a bunurilor și serviciilor. Avem dreptul aici… Insistăm ca tratatele europene să fie respectate și respingem dictatul celor mai mari țări”, a adăugat premierul polonez.

Șefa guvernului, membră a Partidului Lege și Justiție (PiS, conservator naționalist) a respins din nou acuzațiile președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căruia Varșovia merge “împotriva intereselor europene” în multe dosare.

Sunt afirmații “neadevărate, o manipulare oribilă”, a declarat Szydlo, adăugând:”Vrem să fim în UE, noi aparținem acesteia”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *