Azi, la Târgu Mureș: Mare protest al UDMR împotriva UDMR

Astăzi, 6 septembrie 2017, la Tîrgu Mureș, începând de la ora 18:00, va avea loc un protest împotriva situației ce se înregistrează în cazul unei unități de învățământ liceal.
Unitatea de învățământ se numește Liceul Teologic Romano-Catolic și a luat ființă prin artificii care au dus la segregarea (ruperea) unui liceul bilingv, româno-maghiar, respectiv a prestigiosului Colegiu Național „UNIREA” din Târgu Mureș, dar și a Liceului cu predare în limba maghiară „Bolyai” din același municipiu.

Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Liceul Teologic Romano-Catolic a luat ființă în mod nelegal – adică fără respectarea prevederilor legale și fără consultarea măcar a reprezentanților Uniunii Democrate a Maghiarilor din România care conduc Departamentul pentru învățământ în limbile minorităților din Ministerului Educației Naționale – de către Consiliul Local Târgu Mureș, cu sprijinul inspectorului școlar general al județului Mureș, Ștefan Someșan.
Pentru cine nu știe, UDMR deține cei mai mulți reprezentanți în cadrul Consiliului Local Tîrgu Mureș (circa 40 %) și, practic, fără voința acestei formațiuni politice nu se poate întâmpla nimic în forul decizional al municipiului. Astfel, aleșii UDMR, în complicitate cu inspectorul Ștefan Someșan, sunt acuzați că au încălcat mai multe prevederi legislative, doar pentru a înființa această unitate de învățământ, deșii inițiatorii proiectului puteau cu greu justifica oportunitatea unei asemenea decizii (de exemplu, nu existau copii maghiari în municipiu care să nu învețe deja, în limba maghiară, la o unitate de învățământ, marea majoritate a elevilor provenind din școli mixte sau unități de învățământ pur maghiare). Iar pentru că, pur și simplu, nu existau copiii necesari, a fost decisă spargerea altor școli!
Evident că explicația deciziei de înființare a unei noi instituții, a unui nou liceu în cazul de față, este una valabilă în multe alte situații din România, în care politicul, indiferent de etnie sau culoare, își bagă coada: înființarea unor posturi călduțe pentru unii membri și apropiați ai UDMR, dar și ai Bisericii Romano-Catolice – căci o școală nouă aduce după sine și funcții noi, deținute tot de… ei!

Astfel, copiii maghiari au fost sacrificați, încă o dată, de UDMR, doar pentru a servi unor interese politice și personale, meschine, legate de funcții și bani, fără a interesa pe nimeni că legea trebuie respectată într-o Românie și o Europă a secolului XXI.
Cum se întâmplă uneori în România, pentru că nu s-a respectat legea, au apărut și urmările. Inspectorul școlar general de la momentul înființării liceului teologic, Ștefan Someșan (de cetățenie și naționalitate română, fără nicio legătură cu membrii minorității maghiare, în prezent pensionar) este cercetat de Direcția Națională Anticorupție, iar Liceul teologic, înființat în totala derâdere față de normele de drept și prevederile legale, s-a trezit că nu poate exista, pentru că nu are actele în temeiul cărora ia ființă și funcționează o instituție de acest gen.
Decizia de suspendare a activității unității de învățământ a fost luată de Curtea de Apel Târgu Mureș, care a confirmat hotărârea anterioară, luată în aceeași speță de tribunalul municipal. Astfel, sentința judecătorească în sine face ca unitatea de învățământ să nu poată funcționa în următorul an școlar, și nu vreo decizie politică luată de autorități, care ar încerca și pe această cale să blocheze afirmarea drepturilor și libertăților maghiarilor, așa cum eronat susține conducerea UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor. Această conducere echivalează, pentru a câta oară în această viață?!, într-un mod total tendențios și lipsit de tact, acțiunile DNA cu prigoana anti-maghiară. După cum era și firesc, greșelile legale ale CL condus de UDMR și demersurile justiției, indiferent că vorbim de DNA sau de Tribunalul sau Curtea de Apel Tîrgu Mureș, au generat un întreg tăvălug de întrebări, solicitări ale părinților, revendicări referitoare la parcursul școlar al copiilor, copii care au fost „obligați” tot de UDMR să părăsească Colegiul Național „Unirea” și Liceul „Bolyai”, pentru o himeră numită Liceul Teologic Romano-Catolic. Deoarece membrii UDMR din cadrul Consiliului Local Târgu Mureș nu au găsit explicații plauzibile la „prostiile juridice” pe care le-au făcut, la momentul înființării liceului, pentru a scăpa de furia părinților și a elevilor, au apelat, evident, la ceea ce știu ei mai bine să zică, adică la cartea etnică. Și astfel au început să apară, din neant, acuzații privind conspirații etnice ale autorităților române împotriva minoritarilor maghiari și referiri la prigoana autorităților române asupra Bisericii Catolice. Și, evident, nici „pâs” despre acțiunile care au sfidat legea la înființarea liceului teologic, și care se întorc, acum, ca un bumerang, împotriva elevilor maghiari, care nu au absolut nici o vină pentru această situație. Mai mult, hilaritatea acuzațiilor este arătată inclusiv de faptul că principalul reținut în urma nerespectării legii a fost inspectorul școlar general, de naționalitate și cetățenie română,  situație în care și un elev de clasa 0, indiferent de limba în care învață, înțelege că aici chiar nu mai poate fi vorba despre prigoană etnică… Însă poate fi despre neștiința și aroganța unui grup de politicieni ai UDMR, care s-au trezit mai presus de lege și au încercat marea cu degetul, ca să înființeze, pe repede înainte, liceul teologic, prin strategia binecunoscută acestei formațiuni, de segregare etnică a unor unități de învățământ mixte.

Apropo de segregare în școli, am putut vedea recent, într-o filmare din supermarketul Kaufland, din Odorheiu Secuiesc, cât de „benefică” este separarea totală a elevilor maghiari de cei români! Absența interacțiunii dintre copiii români și maghiari conduce, după cum s-a demonstrat, la situații aberante, precum cea în care vânzătoarea nu era capabilă să vorbească o boabă în limba română. Iar asta e normal că îi provoca angoasă și iritare față de un român. Dar, culmea, de vină nu este neapărat doamna de la Kaufland sau rudele acesteia, ci actualul sistem de învățământ, creat de UDMR și acceptat cu nonșalanță de politicienii români, în care, de exemplu, limba maghiară este utilizată de la grădiniță până la doctorat, iar copilul nu mai are efectiv nici o șansă de a lua contact cu limba statului în care trăiește… indiferent dacă este învățată după manualele clasice sau după cele speciale…

Foto: hvg.hu

Ileana Kiss

3 thoughts on “Azi, la Târgu Mureș: Mare protest al UDMR împotriva UDMR

  1. Iara se naste zanzanie etnica din prostie si delasare. Cineva nu a actionat la timp, nu a sesizat si impiedicat la timp infiintarea acestei unitati de invatamant. Ca de obicei e greu sa intorci mortul de la groapa. De aici complicatii diplomatice, tot tacamul cunoscut. Solutia exista, a fost practicata cu succes in timpul lui Ceausescu: scoli cu limba de predare in limba maghiara, germana, DA… dar in plus, in mod obligatoriu, limba si literatura romana la acelas nivel, ca la scolile cu predare in romana. Ca absolvent cu bacalaureat al Scolii Germane Bucuresti, 1966, pot afima, ca nici mie, nici fostilor mei colegi de scoala, raspanditi in toata lumea, nu ne-a stricat de nici un fel, ca am invatat aceasta frumoasa si bogata limba romana, ba din contra. Astazi ma crucesc vazand nivelul de imbecilitate culturala, impostura , prostia, analfabetism dovedit de media RO, de parlamentari, senatori trecuti prin scoli si universitati fantoma fara macar a cunoaste limba materna. Nu mai vorbesc de poolimea care soarbe Antenele de neam prost.

  2. 1. La Odorheiu Secuiesc este o provocate si o inscenare, si de aceea nici nu merita comentarii
    2. Scoala a apartinut dintotdeauna bisericii romano-catolice a fost nationalizat cu forta de comunisti iar acum este retrocedat. Nu inteleg ce este rau in aceasta, cand cineva cere inapoi ceva care defapt a lui a fost?

    1. 1. Este posibil ca la Odorheiu Secuiesc lucrurile să nu fi stat tocmai cum trebuie din partea vloggerului, dar răspunsul urât al vânzătoarei spune care este efectul segregării școlilor și elevilor: necunoașterea totală a limbii române.
      2. Școala a fost retrocedată în justiție. Aceeași Justiție a constatat că înființarea liceului teologic a fost făcută ilegal, prin intervenția UDMR. Iar ilegalitatea și-o acoperă cu minciuna că școala nu este dată înapoi. Unde nu este dată înapoi, dacă Biserica Catolică o deține deja?! Cum poate primi zeci și sute de mii de euro chirie de la Primăria Mureș, din banii românilor și maghiarilor, dacă nu ar deține deja școala?! Dacă înființau liceul legal, nimeni nu ar fi putut reproșa ceva. Dar poate că numai românul și maghiarul de rând trebuie să respecte legile… Cei mari, nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *