În Ucraina se închid școlile cu predare în limba română. Premierul României: ”Noi avem ditamai problema națională cu o școală și acolo ni s-au închis toate”

Noua lege introduce sistemul cu 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației. Potrivit articolului 7 din acest act normativ, care se referă la educația în limbile minorităților naționale, învățământul în limba maternă va fi înlocuit treptat cu predarea în limba ucraineană în școli și licee, situație menită să afecteze în mod serios dreptul persoanelor aparținând minorităților naționale de a învăța în propria limbă. Doar la grădinițe și școli primare este permisa educația în limba minorităților.
Această prevedere legală este una extrem de gravă, care nesocotește angajamentele asumate de autoritățile de la Kiev atât în baza Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale (articolul 14), cât și a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare (articolul 8), instrumente juridice ale Consiliului Europei pe care Ucraina le-a ratificat, dar contravine totodată și acordurilor bilaterale încheiate de Ucraina cu statele care au minorități naționale pe teritoriul Ucrainei, inclusiv România.
“Am să vă rog să vă implicați (…) asupra situației deosebite din Ucraina. Chiar este o situație deosebită. Noi avem ditamai problema națională cu o școală și acolo ni s-au închis toate”, a declarat premierul Tudose, la începutul ședinței de Guvern, adresându-se secretarului de stat în MAE, George Ciamba.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și-a exprimat joi îngrijorarea față de adoptarea în Ucraina a unei noi Legi a Învățământului, precizând că tema învățământului în limba maternă pentru etnicii români din această țară se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare.
“Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învățământului, în special a articolului 7 al acesteia, care vizează învățământul în limbile minorităților naționale. (…) Ne exprimăm așteptarea ca drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina să fie prezervate și subliniem preocuparea constantă a autorităților române față de această problematică”, arată MAE.
Potrivit aceleiași surse, “Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, potrivit prevederilor Convenției – cadru pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța în limba sa maternă. Necesitatea conformității cu normele internaționale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării și protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, la ședința în plen de la Palatul Parlamentului, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a spus: “Eu nu sunt de acord deloc cu această măsură și mă aștept ca Ministerul de Externe să aibă o reacție rapidă și să înceapă discuțiile și cu ambasadorul Ucrainei de aici și la nivel de guvern. Nu este corect. Trebuie să facem toate eforturile să se remedieze, pentru că nu este un tratament corect pentru comunitatea românească care trăiește în Ucraina. Este foarte multă nemulțumire în urma acestei măsuri și eu cred că Ministerul de Externe și toți cei din statul român care au competențe în politica externă trebuie să se activeze rapid”.
Și senatorul Viorel Badea, raportor APCE pentru promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, condamnă noua lege a învățământului din Ucraina care îngrădește dreptul la educație în limba maternă.
Senatorul Viorel Badea, membru al Delegaței române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și raportor APCE pentru promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, își exprimă profunda îngrijorare față de recenta adoptare de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a învățământului.
În deplasarea sa în Ucraina va încerca să aibă un dialog cu autoritățile ucrainiene, în vederea prezervării dreptului la educație în limba maternă la toate nivelurile de învățământ pentru membrii comunității românești din această țară.
Lucian Ionescu