Cazul liceului înființat ilegal la Tîrgu Mureș: Ungaria șantajează România

Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive.

Șeful ISJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat marți, că LTRC nu mai există din punct de vedere juridic, ca urmare a documentelor emise de instanțele de judecată, existând o decizie judecătorească definitivă în acest sens, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș de organizare a rețelei școlare, în care figura și acest liceu, a fost adoptată după șase luni de la expirarea termenului final.

“Situația este foarte simplă: noi am acordat clase de început în alte școli, am suplimentat planul de școlarizare cu o clasă la Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureș, clasa a V-a nu am putut acorda fiindcă nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unități școlare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasă de cult romano-catolic pentru că singura unitate școlară acreditată pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas. Am solicitat Liceului Bolyai (cu limbă de predare în limba maghiară, n.r.) să primească o clasă și ne-au spus că nu pot.”

Ignorând hotărârea judecătorească definitivă,  LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a și trei clase de liceu.

”Cei 112 copii despre care se spune că s-au înscris la LTRC cred că totuși sunt înscriși și la alte școli și toată populația școlară maghiară, după absolvirea clasei a VIII-a se regăsește fie la liceu, fie la școala profesională. Mă întreb de unde au apărut cei 112 copii, dar cu siguranță îi regăsim și altundeva înscriși”, a precizat Ioan Macarie.

În acest context, Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania organizat miercuri, un miting de protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, pentru a forța Ministerul Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.

Ca urmare a acestui scandal, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar pentru a fi informat că guvernul ungar și-a suspendat sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi OCDE.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat, dar și în cadrul conferinței de presă, unde secretarul de stat în MAE ungar, Levente Magyar, a transmis că guvernul ungar nu este de acord cu situația în care se află respectivul liceu și a afirmat că acțiunea autorităților române echivalează cu “un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de retrocedare în România”.

Levente Magyar a susținut în continuare că trei instituții de învățământ au fost propuse elevilor ca alternativă, dar două dintre ele sunt școli românești, iar în aceste condiții elevii unguri nu și-ar mai putea continua studiile în limba lor maternă.

La aflarea acțiunii Ungariei zizavi de cauza care a generat aceste controverse, MAE român a reacționat, afirmând într-un comunicat de presă că, asocierea sprijinului cu evenimente recente este “complet inadecvată, inamicală și contraproductivă”, iar o abordare condițională este respinsă de statul român.

“În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă”, arată MAE într-un comunicat . Potrivit MAE, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală.

“Autoritățile române apreciază că această reacție a părții ungare contravine mesajelor de deschidere și cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale și își exprimă speranța în dezvoltarea relațiilor dintre cele două state în spiritul unei relații de parteneriat strategic real și pe baza respectului reciproc”, se arată în comunicatul MAE.

Potrivit evaluării OCDE, România a făcut progrese constante în procesul de asimilare a instrumentelor organizației, plus aderarea la peste 30 de instrumente legale și recomandări. Un exemplu în acest sens este recenta aderare a României la Agenția pentru Energie Nucleară, care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE și România.

Decizia privind primirea României în OCDE ar urma să fie pe agenda conducerii instituției în această luna, într-o ședintă la Paris. Potrivit regulilor interne, o țară candidată trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a adera la OCDE, iar statele membre trebuie să ajungă la consens în privința candidaturii. Un veto din partea unui stat-membru împiedică aderarea unui stat candidat. În acest moment există patru state candidate la aderarea la OCDE: România, Argentina, Peru și Croația. Ungaria este deja membru OCDE.

Dacă inițial Ungaria și-a exprimat intenția de a susține candidatura țării noastre, știind că România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, începând de miercuri ea și-a retras acest sprijin în încercarea de a forța statul român să facă lucruri care contravin legislației românești în vigoare.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *