Performanţă istorică pentru tenisul românesc la US Open

Perechea Horia Tecau/Jean-Julien Rojer (Romania/Olanda), cap de serie numarul 12, a caştigat finala probei de dublu de la US Open. Tecau şi Rojer i-au invins în 2 seturi pe spaniolii Feliciano Lopez/Marc Lopez, favoriţi 11, cu scorul de 6-4 6-3.

Tenismenii Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer vor reveni în Top 10 în clasamentul ATP care va fi dat publicităţii luni, după ce au câştigat proba masculină de dublu de la US Open. Acest succes îi califică la Turneul Campionilor, finala sezonului, la care vor participa cele mai bune opt echipe de dublu.

Horia Tecău are 33 de titluri câștigate la dublu și 18 finale pierdute. A câștigat 16 titluri alături de Rojer (în 2014 la Zagreb, Casablanca, București, s-Hertogenbosch, Washington, Shenzhen, Beijing și Valencia, două în 2015 la Rotterdam, Wimbledon și Turneul Campionilor de la Londra, unul în 2016, la Madrid, și în 2017, la Dubai, Geneva, Winston-Salem, US Open), pierzând patru finale, în 2014 la Rotterdam, în 2015 la Sydney și Nisa și în 2016 la Cincinnati

„Cheia este comunicarea şi să luptăm împreună. Am avut două săptămâni minunate. Am jucat bine în toate meciurile, la fel şi astazi. Felicitari lui Marc şi Feliciano, sunt prietenii nostri. Au avut o săptămâna foarte bună şi au meritat să ajungă până aici. A fost un meci foarte echilibrat”, a afirmat Rojer.

“Este o performanță deosebită pentru tenisul românesc, pentru sportul românesc, pentru întreaga societate românească. Și nu sunt cuvinte mari. Horia Tecău confirmă rezultatele pe care le-a obținut în trecut, mă refer la medalia olimpică, la victoria de la Wimbledon sau cea de la Australian Open la dublu mixt. Această victorie de la US Open e un rezultat pe măsura sacrificiilor și eforturilor făcute de Horia. El este un exemplu pentru toți sportivii din România”, a spus președintele FRT, George Cosac.

De asemenea, fostul tenisman Ilie Năstase a afirmat despre Horia Tecău: “Ne bucură pe toți victoria lui Horia de la US Open, normal. E incredibil ce face el la dublu. A adăugat încă un Grand Slam în dreptul României și asta nu e puțin lucru. Are un titlu la dublu mixt la Australian Open și două la dublu la Wimbledon și US Open, nu știu ce urmează pentru el… Eu am discutat cu el și i-am spus să joace și la simplu pentru că ar avea rezultate. El zice că nu poate, că programul e solicitant, însă la serviciul pe care îl are el poate face multe în tenisul de azi. Poate se mai gândește. Pe vremea mea cum jucam? Horia joacă dublu extraordinar, iar asta este evident. Este unul dintre cei mai buni jucători de dublu din istoria tenisului de la noi. Nu cel mai bun, că eu am mai multe titluri de Grand Slam la dublu și singurul titlu 100% românesc, cu Țiriac la Roland Garros prin ’70 (n.r. — râde). Dar ce am făcut eu nu mai contează, e istorie, statistică. Important e că Horia este unde este și că el câștigă, bravo lui, să o țină tot așa”.

Ultimul român care a câștigat un titlu la US Open a fost Ilie Năstase, în 1975, alături de Jimmy Connors, după 6-4, 7-6 cu cuplul olandezo-american Tom Okker/Marty Riessen. Tecău și Rojer și-au trecut astfel în palmares al doilea lor titlu de Mare Șlem, după cel de la Wimbledon, câștigat în 2015. Ei au fost recompensați cu un cec de 675.000 și 2.000 de puncte ATP, învinșii primind 340.000 de dolari și 1.200 puncte.

Pentru Tecău a fost a 51-a finală de dublu din carieră. El are 33 de titluri câștigate și 18 finale pierdute.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *