În urmă cu 16 ani, patru comandouri de islamiști aveau să producă cel mai înspăimântător atentat din istoria SUA. Astăzi, americanii comemorează victimele atentatului

Pe data de 11 septembrie, se împlinesc 16 ani de când istoria contemporană a SUA avea să se schimbe. Legendarele Turnuri Gemene de la World Trade Center din New York, aveau să fie distruse în urma unui atac terorist revendicat de gruparea Al-Qaida, condusă la acea dată de Osama bin Laden.  Totul a început în New York, după ce teroriștii au deturnat patru avioane. Turnurile World Trade Center au fost lovite la interval de câteva minute. În scurt timp, s-au prăbușit, pe rând, sub privirile îngrozite a milioane de oameni – martori direcți sau aflați în fața televizoarelor. Dintre cele patru avioane deturnate de teroriști, două au lovit turnurile gemene, al treilea s-a izbit de o aripă a Pentagonului, iar al patrulea s-a prăbușit în câmp, după o revoltă a pasagerilor, care le-au dejucat planurile teroriștilor.

Atacurile au fost săvârșite de 19 militanți islamiști. Atunci au murit 2.978 de persoane, dintre care 2.749 la World Trade Center. În acele nefericite momente au murit și patru români care lucrau la o companie cu sediul într-unul dintre cele două turnuri prăbușite.

Atunci, una dintre cele mai importante metropole ale lumii fusese lovită în inimă, unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului dispăruse sub norul gros de fum și praf, în direct la televizor, printre lacrimile de disperare ale oamenilor care priveau înmărmuriți, printre strigatele de neputință ale rudelor celor uciși.

Astăzi, în apropierea locului unde odată se înălțau Turnurile Gemene, stă One World Trade Center.

Lucian Ionescu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *