SUA felicită Ucraina pentru legea învățământului care prevede închiderea școlilor cu predare în limbile minorităților

Elevi la o scoala din Ucraina

Elevi la o scoala din Ucraina

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Kiev a felicitat Ucraina cu ocazia adoptării noii legi a educație, a comunicat această instituție într-un mesaj postat pe Twitter.

“Felicităm Ucraina în legătură cu promovarea reformei în educație, întrucât garanția viitorului rezidă în contribuția la dezvoltarea tinerilor”, – au menționat diplomații americani.

La 5 septembrie Parlamentul ucrainean a adoptat Legea educației, care prevede introducerea învățământului mediu de 12 ani pentru copiii care vor merge anul acesta în clasa întâi. Președintele Petru Poroșenko a declarat că legea “ne oferă cheia viitorului Ucrainei”.

Felicitările Ambasadei SUA transmise pe Twitter pune o serioasă problemă de credibilitate a politicii SUA în regiune. Trebuie precizat că în Ucraina trăiesc jumătate de milion de români, dar și al altor minorități.

SUA, probabil nu știe că școlile românești pe care Ucraina vrea să le închidă, multe din ele sunt mult mai vechi decât statul ucrainian.

În contextul recentei legi a învățământului adoptată de Parlamentul ucrainean care privează minoritățile etnice din Ucraina de acces la școlarizare în limba lor maternă, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților în parteneriat cu Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, organizează Conferința “SOS Românii din Ucraina!”

Conferința are loc marți, 12 septembrie și are ca invitați parlamentari de la toate partidele, reprezentanți ai MAE, MpRP, Administrației Prezidențiale, experți, jurnaliști și reprezentanți ai românilor din Ucraina.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *