Rusia trimite peste 100 000 de soldați la granița NATO pentru cea mai mare manevră militară de la Războiul Rece încoace

Secretarul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a afirmat în cadrul unei vizite făcute trupelor britanice staționate în Estonia, că vremurile pe care le trăim în acest moment sunt din ce în ce mai imprevizibile , mai ales că, sunt mai multe provocări de rezolvat în același timp.
„Avem proliferarea armelor de distrugere în masă în Coreea de Nord, avem teroriști, avem instabilitate și avem o Rusie mult mai agresivă. Este o lume mult mai periculoasă”, a afirmat șeful oficial al Organizației Tratatului de Nord (NATO).
Oficialul a adus în discuție și operațiunea ”Zapad 2017”, cel mai mare exercițiu al Rusiei de la sfârșitul Războiului Rece, care va debuta joi, 14 septembrie. Secretarul general al NATO a reluat mesajul îngrijorător cu referire la numărul real de trupe militare pe care Rusia îl va desfășura la granița baltică a Alianței Nord-Atlantice.
„Rusia a spus că vor fi sub 13.000. Ne-au informat la consiliul NATO-Rusia în urmă cu câteva săptămâni. Informația ne-a fost utilă, dar când Rusia zice că vor fi mai puțin de 13.000 de trupe, nu întotdeauna se devedește să fie așa. Am văzut acest lucru la Zapad 2009 și 2013. Au participat mult mai multe trupe”, a subliniat Stoltenberg.
Experții NATO estimează, după cum indică pregătirile de transport ale Rusiei, o mobilizare de peste 100.000 de soldați
”Acesta este cel mai mare exercițiu. Peste 100.000 de soldați din Rusia și Belarus vor opera pe granița NATO. Are menirea de a ne provoca, fiind conceput să ne testeze apărarea, tocmai de aceea trebuie să fim puternici. Rusia ne testează și va testa fiecare oportunitate. Vom vedea o Rusie agresivă. Trebuie să ne împăcăm cu asta”, a declarat și Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon.
Experții think tank-ului subliniază că, din iulie, comunicarea la nivel international referitoare la Zapad 2017 a intrat într-un con de umbră. Rusia și Belarusul nu au trimis notificări către OSCE și nicio invitație formală către NATO „de a monitoriza exercițiile”.
Potrivit experților, Moscova și Minskul încalcă astfel Documentul de la Viena din 2011, legat de măsurile de creștere a încrederii și securității în spațiul OSCE. După estimările făcute , prin operațiunea Zapad 2017, Rusia și Belarus vor simula un conflict legat de NATO. Potrivit oficialilor de la Moscova aceste exerciţii sunt de natură ‘strict defensivă’.
Acest neoptimist scenariu are la bază ceea ce s-a petrecut în august 2008, când în timp ce toată lumea urmărea Jocurile Olimpice de la Beijing, într-un plan secund, Rusia declanșa un atac-fulger la adresa Georgiei, invadând Osetia de Sud. Rușii tocmai încheiaseră un exercițiu militar în Caucaz, „Kavkaz 2008”, care – ironia sorții – se desfășurase chiar în nordul Georgiei, între 15 și 31 iulie.
Paralel cu operațiunea Zapad 2017, pentru două săptămâni, până pe data de 23 septembrie, în regiunea Yavoriv, în vestul Ucrainei, se vor desfășura manevre militare cu participarea a peste 2 500 de militari.
În Ucraina, la manevrele militare anuale ‘Rapid Trident’, participă următoarele state: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, România, Turcia, Marea Britanie, SUA și țara gazdă, potrivit eur.army.mil.
Lucian Ionescu