Cuiburi de mitralieră și lăzi de muniție la expoziția de bijuterie contemporană de la Muzeul Național de Istorie a României

Foto: Bzi.ro

Foto: Bzi.ro

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), găzduiește în perioada 13-30 septembrie expoziția temporară “Camera Lucida” – o privire asupra Marelui Război prin intermediul bijuteriei contemporane, semnată de Assamblage – Asociația Natională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național.

Vernisajul are loc miercuri, 13 septembrie, 2017, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr. 12, București.

Expoziția “Camera Lucida” înseamnă două instalații interactive de bijuterie contemporană și include o selecție curatorială a expoziției “Room 40 – Descifrarea designului contemporan”, prezentată pentru prima dată în cadrul expoziției centrale Romanian Design Week 2017. Proiectul aduce laolaltă peste 30 designeri români și internaționali, din SUA, Costa Rica, Coreea de Sud, Franța, Spania, Mexic, Finlanda, Italia etc, selectați în urma unui concurs internațional de proiecte.

“Camera Lucida” este un nou proiect lansat de Assamblage în perioada 2017 – 2018 și dedicat comemorării a 100 ani de la încheierea Primului Război Mondial, precum și Centenarului Unirii. Expoziția este continuarea a două proiecte Assamblage din perioada 2015 – 2016: “O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” și “FOUND.LOST.FOUND”. În plus, “Camera Lucida” a fost creată în strânsă legătură cu expoziția temporară “România în Marele Război”, dedicată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia.

Dramatismul şi complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt redate în cadrul expoziției prin documente oficiale şi private, presă, hărți, afișe de propagandă, fotografii, cărți poștale, scrisori, jurnale, armament, uniforme și accesorii, ordine, decorații, insigne, brevete, picturi, desene, bancnote, mărci poștale, multe dintre ele expuse pentru prima oară. Diverse obiecte de uz practic sau decorative din categoria “trench art” (arta din tranșee) realizate de soldați din tuburi de obuze, cartușe sau grenade, cu scopul de a le vinde în schimbul alimentelor sau pur și simplu pentru a se relaxa, sunt și ele prezente în expoziție – sfeșnice, brichete, scrumiere. Tabloul complet este oferit de reconstituirea unui tranșeu ce prezintă armament din dotarea Armatei Române, lăzi de muniție, o ladă de campanie cu bunuri capturate de la inamic, un cuib de mitralieră, un periscop pentru observarea inamicului, un post de comandă și multe alte efecte militare.

Expoziția este deschisă la MNIR în perioada 13-30 septembrie 2017 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. Intrarea este liberă.

Elena Jula

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *