Companiile de asigurări nu plătesc daune persoanelor afectate de furtuni, deoarece nu există clauză în contract

Foto: tion.ro

Foto: tion.ro

Lăsaţi în calea urgiei de autorităţile incapabile să-i anunţe că sunt în pericol de moarte, cei şi aşa năpăstuiţi sunt puşi în faţa unei situaţii revoltătoare.

Nu vor beneficia de asigurarea obligatorie. Această poliţă acoperă doar 3 situaţii: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, nu şi pagubele provocate de furtună.

Întrebat de absurdul situaţiei, şeful Guvernului vorbeşte despre o posibilă modificare a legislaţiei, însă până atunci, face un apel la solidaritate.

Prăpădul de la sfârşitul săptămânii a lăsat urme adânci. 8 oameni au pierit loviţi de copaci spulberaţi de vânt.

Necazuri sunt peste tot. Oamenii ale căror case şi maşini au fost distruse nu ştiu ce să facă mai întâi.

Acum au aflat şi că asigurările obligatorii pe care le plătesc de câțiva ani nu le folosesc la nimic.

Poliţele sunt valabile doar în cazul unui cutremur, a alunecărilor de teren şi a inundaţiilor provocate de devărsarea râurilor.

Până acum nimeni nu s-a gândit să adapteze legislaţia la fenomele meteo extreme. Iar în acest moment instituţiile statului îşi pasează responsabilitatea.

Premierul Mihai Tudose pus în fața unei asemenea situații, a afirmat: ”Cred că în Parlament e cel mai simplu de modificat această lege, dar trebuie vorbit şi cu ASF că practic se vor modifica tarifele”.

Dar se știe că în România ce este simplu este în realitate foarte complicat. Iar în cazul companiilor de asigurări lucrurile se complică și mai tare atunci când este vorba despre a plăți.

Directorul  Direcţiei Supraveghere ASF, Mona Cucu, nu îl contrazice pe premier, doar că pentru a se modifica legea care ar permite o astfel de clauză cineva trebuie să-și asume responsabilitatea unei propuneri legislative:  “Din zona Ministerului Mediului, al Guvernului, al Parlamentului, ASF nu este în niciun caz iniţiator. ”

Atunci, cine? Şi mai trist este că noul val de ploi abia anunţat ar putea să provoace şi mai multe necazuri şi nici în această situaţie oamenii nu vor lua niciun leu.

Deja, companiile de asigurări au început să primească solicitări de despăgubiri de daune de la oamenii afectați de furtună.

Cu siguranță vor fi și nemulțumiți, dar și păcăliți. Singurul lucru real dintre toate hățișurile contractelor de asigurări este să le citiți cu mare atenție pentru că majoritatea conţin francize. În funcție de riscul asigurat, acestea pot fi până la 100 de euro sau un procent din suma asigurată. În plus, atenţie, trebuie să avizaţi compania de asigurare într-un termen prestabilit în contract. Acesta poate fi, de regulă, de două zile, dacă îl depăşiţi riscaţi să nu fiţi despăgubiţi.

Guvernul a anunţat că vor primi ajutor bănesc numai  instituţiile statului afectate de furtunile devastatoare.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *