Ministrul Educației vrea să cheltuiască 25 milioane de euro pentru digitalizare, dar ignoră că multe școli se prăbușesc peste elevi și profesori

Foto: Biz.ro

Foto: Biz.ro

În luna august 2017, ministrul Educației, Liviu Pop, afirma că nu are încă o evidență clară a situației unităților școlare la nivel național, dar ”Urmeaza ca în perioada 1-10 septembrie să evaluam toate unitățile școlare”,  angajandu-se totodată că problemele vor fi rezolvate “în maximum doi ani”. A început anul școlar, iar ministrul Educației a ținut o conferință de presă în care bucuros de a intrat în posesia unei statistici despre situația dezastruoasă, spunem noi, a școlilor din țară. Așadar, ministrul Educatiei a prezentat o situație la nivelul întregii țări, precizând că din 31.297 corpuri de clădiri în care își desfăsoară activitatea unitățile de învățământ, 2.261 dintre acestea au autorizație PSI, iar 4.200 au avize PSI. De asemenea, avize sanitare au obtinut doar 19.566, iar avize de mediu 452.
Ministrului Educației recunoaşte că doar 6.000 din cele peste 31.000 de şcoli din ţară au toate autorizaţiile. Dar vine cu promisiuni optimiste.

Până atunci vom da câteva exemple de unități școlare unde realitatea contrazice optimismul futurist al ministrului Educației.

Tavanul unei săli de la Grădiniţa 45 din Galaţi s-a deteriorat după ce ploile de la sfârşitul săptămânii trecute s-au infiltrat prin acoperiş. Apa şi-a făcut drum printre scândurile vechi şi a afectat plăcile de gips-carton ale plafonului.
Imobilul nu a mai fost reabilitat de 10 ani. Abia acum reprezentanţii primăriei spun că vor trece grădiniţa pe lista de priorităţi.
În ciuda riscurilor, mulţi părinţi au spus că nu au unde să-și ducă copii atunci când sunt la serviciu și roagă conducerea grădiniței să găsească o soluție pentru a rezolva problema.
Și în Capitală a avut loc un incident asemănător. La școala 141, s-a prăbușit tavanul de pe holul clădirii de la etajul al doilea. Elevii nu erau la cursuri, astfel că nu au fost victime.

Conducerea școlii au trebuit să ia decizia ca elevii să fie transferați la Școala 127. Părinţii şi-au adus copiii de mână până la cursuri, ca să vadă că sunt în siguranţă. Între timp, la Școala 141, trei muncitori au curăţat molozul. Federaţia Părinţilor cere expertizarea tuturor şcolilor. Acum sunt 27 de clase, care învaţă în trei schimburi, cu ore de câte 45 de minute şi pauze de 5.

Conducerea şcolii a făcut nenumărate sesizări către primărie prin care a atras atenţia asupra pericolului. În 2015, a depus chiar un proiect de reabilitare, cu buget aprobat. Numai că, în 2016, prin schimbarea legii achiziţiilor, proiectul a picat. Primăria a pus lacătul pe porţile Școlii 141 după prăbuşirea tavanului. Iniţial, primăria sectorului 5 a promis că va reabilita Școala 141. Autorităţile spun că şi-au schimbat părerea după ce au văzut rezultatele expertizei tehnice. Potrivit autorităților locale, şcoala a fost renovată ultima dată în 2003 – 2004, dar lucrările au fost făcute de mântuială. Chiar s-a pus problema demolării acestei școli, iar autoritățile promit, cu jumătate de gură, că vor construi una nouă. Pentru că nu au dat prea multe detalii despre proiect, părinţii sunt sceptici.

Un incident similar a avut loc loc la Şcoala Gimnazială „Octavian Goga” din municipiul Deva. Profesoara se afla în timpul orei de română, când o bucată de tencuială s-a desprins din plafon şi i-a căzut pe cap. De teamă ca incidentul să nu se repete şi în altă clasă, clădirea veche de 40 de ani a fost evacuată. Peste 300 de elevi vor învăţa săptămâna această într-o clădire alăturată. Conducerea şcolii pregăteşte un alt spaţiu, unde elevii se vor muta de săptămâna viitoare.

Primăria Deva a trimis o echipă de specialişti să verifice sălile de clasă. Aceasta a decis că trebuie reparate toate spaţiile în care sunt crăpături.

Din neputință, ignoranț, incompetență sau din oricare alt motiv,  ministrul este interesat de un proiect de digitalizare a unui judeţ întreg, în care toţi elevii să aibă tablete şi toţi profesorii, laptopuri, iar clasele să aibă table inteligente. Pentru asta vrea să cheltuiască 25 de milioane de euro.

Elena Jula

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *